tirsdag 14. juni 2011

Karigryte fra Gjøvik!



500 kjøttdeig eller karbonadedeig
1 løk
1 fersk kålhode
1-2 dl vann
2 ss smør
salt / pepper

Skjær løken i ringer og del i to, smelt smør, tilsett løken i bunnen og skjær kålen i båter og legg kål og karbonadedeigen i biter lag på lag og salt og pepre mellom hver lag. Tilsett vann og kok opp og la småkoke til deigen og kålen er gjennom kokt. Rist på kjelen underveis av kokingen. Server med nypoteter. Tilsett litt maismel utrørt i vann hvis det blir for tyntflytende.
Dette blir nesten som en sommerfårikål....

Millionbiff!

500 g karbonadedeig
1 løk
200 g fersk sjampinjong, eller 2 små bokser med sopp
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
2 ss margarin eller flytende margarin

Brun saus:

3 ss smør
3 ss hvetemel
1/2 liter kjøttkraft, bland kokende vann med 2 terninger med kjøttbuljong
1 ss soyasaus
1/2 ts salt
1/2 ts ny kvernet pepper

Skjær løken i ringer, deles i to, del opp soppen i skiver. Stek karbonadedeigen, sopp og løk i margarin i en stekepanne. Og stek til alt er gjennomstekt.
Lag brun saus ved å smelte smøret, tilsett melet og brun over svak varme til blandingen blir nøttebrun av farge. Spe med varm kraft og visp mellom hver gang man sper med kraften så sausen ikke klumper seg i sausen.
La sausen småkoke i ca 10 min. Tilsett soyasause og salt og pepper.
Hell sausen over karbonadeblandingen og rør godt, la småkoke litt ca 10-15 min.
Server med hjemmelaget potetmos, ris eller pasta.Og server med kokt blomkål, fersk kål som det er nå. Og server også tyttebær, enten kokt eller rørt.