lørdag 25. januar 2014

Falukorvform!

6-8 poteter har litt med hvor store potetene er
1 løk
1 falukorv
1 pose frosne blanede grønnsaker etter smak
1 boks knuste tomater
1/3 l fløte
2 ss tomatpure
2 kjøttbuljong terninger
salt/pepper
revet ost

Skrell og del potetene i skiver, legges i bunnen på en godt smurt ildfast form, skjær løken i skiver som legges oppå potetene, del pølsa i skiver legges i forma, ha de frosne grønnsakene oppå.Ha på salt og pepper etter smak. Kok opp fløte, knuste tomater, tomatpure og buuljongterningene. Ha dette over forma.Strø litt ost over. Sett forma midt i ovnen på 230 grader, stekes til poteter og grønnsaker er møre. Server evnt en salat til, men ikke nødvendig.

Svensk pizzasalat!

500 g finsnittet hodekål
5 ss olivenolje
5 ss eddik 7 %
salt/nykvernet pepper

Alt blandes godt, og la salaten stå en stund før den skal spises så smakene får satt seg og kålen blir litt myk, hvis man synes den blir for sur, kan sukker smakes til. Eller er den for lite sur så tilsett mer eddik.

Rømmedip!

1 beger lettrømme
1/2 sitron, saft
salt/pepper
2 ss tørket eller hakket frisk gressløk
3-4 hvitløkfedd

Alt røres godt sammen og settes kaldt minst 1 time, denne dressingen er veldig god til pizza, dip til grønnsaker eller til en salat

Formkake med sjokolade!

200 g meierismør
100 g mørk sjokolade
150 g yoghurt naturell
3 egg
250 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
175 g brunt sukker

Glasur:
1 dl fløte
1 ss smør
100 g mørk sjokolade

Pynt:
revet sjokolade, hvit og mørk

Smelt smør og sjokolade over middels varme i en kjele, rør av og til. Avkjøl litt før en visper inn yoghurt og egg, visp inn et egg om gangen. Bland det tørre og hell det over i sjokoladeblandingen. Rør godt til en glatt deig.
Hell blandingen i en godt smurt brødform. Dekk gjerne formen med bakepapir. Stek nederst i ovnen ved 180 grader i 45-50 min, prøv med en kakepinne, skal ikke sitte igjen deig på pinnen. Avkjøles i formen i ca 15 min før den tas ut av formen og avkjøles videre på rist.
Ha fløten til glasuren i en kjele og kok opp. Tilsett smør og hakket sjokolade. Ta kjelen av plata  og avkjøl glasuren før den has på kaka. Pynt med raspet sjokolade.

Mandellaks med smørsaus og squarsruller!

1 kg hel laksefile med skinn
salt/pepper
3 ss mykt smør
3 ss søt grovkornet sennep

1 1/2 dl mandelspon
3 ss hakket bladpersille
150 g revet parmesan
1 stor pose fersk spinat
2 ss smør
2 hakket hvitløk
litt revet muskat
salt/pepper

Sett ovnen på 225 grader. Kle en langpanne med folie og smør den godt med olje. legg på laksen med skinnsiden ned. Ha på salt og pepper. Bland mykt smør, sennep, mandelspon,bladpersille og parmesan godt, og bre dette godt utover laksen. Stek fisken i nedre delen av ovnen og stek fisken i ca 25 minutter.
Smelt smør i en stekepanne og fres spinaten i den sammen med hakket hvitløk, ha på salt og pepper og riv litt muskat over, det fremhever spinatsmaken.
Server laksen med spinat, smørsaus, kokt ris og squarsruller.

Smørsaus:

1 dl eplemost eller eplejuice, kokes inn litt
200 g meierismør, deles i biter og piskes inn i den oppkokte eplemosten, viktig å ta kjelen av platen når smøret piskes inn. Sett kjelen over platen igjen, men viktig at det ikke koker.
Tilsett saften av 1/2 sitron
Hakk persille og estragon og tilsett dette i smørsausen

Squarsruller:

1 squars, deles på langs og smøres med olivenolje på begge sider, stekes i grillpanne eller vanlig stekepanne
2 ss hakket bladpersille
1 sitron, saften + revet skall av sitronen
Persille og sitronsaft og skall blandes med 1/2 rull med hvit geitost som rulles inn i den stekte squarsen, legg noen blader frisk spinat og basilikum inn i rullen, og dette serveres kaldt til laksen.

Frokostblanding!

250 g store havregryn
50 g solsikkekjerner
50 g sesamfrø
50 g skivede mandler m/skall
50 g havrekli
50 g valnøtter, hakket
50 g hasselnøtter, hakket
25 g brunt sukker
1 ss maldonsalt
1 dl eplemost
2 ss flytende honning
1 ss smør
50 g tørket tranbær eller 50 g tørket bananskiver, dette has ikke i  før blandingen er avkjølt

Rør sammen alt det det tørre, kok opp eplemost, smør, honning og sukker i en kasserolle og rør til sukkeret er oppløst. Hell dette over blandingen og hell over det tørre og bland godt, ha dette over i en bakepapirkledd langpanne, stek ved 140 grader midt i ovnen på over og undervarme, røreres i hvert 15 minutt il blandingen blir jevn og får fin farge, tilsammen 1 time. Når blandingen er avkjølt has tranbær eller bananskiver eller annen frukt eller bær som faller i smak. Ha på tette glass.