lørdag 4. desember 2010

Svinefilet gryte

500-900 g svinefilet
Marinade:
3 ss olivenolje
1 1/2 dl rødvin
2 1/2 ss soyasus
salt og sitronpepper
Skjær kjøttet i ganske tynne skiver. Bland sammen marinaden,.Smak godt til. Legg kjøttet i og bland godt. La det marineres i minst 2 timer.

1 stor purre i ringer
15 småløk
2 fedd hvitløk i skiver
2 paprika, gjerne forskjellige farger i strimler
3 gulrøtter i tynne skiver
3/4 pakke fryste grønne erter
1 1/2 dl rødvin
4 dl fløte, her kan gjerne matfløte brukes
1-2 ss lys kraft
150 g revet jarlsbergost
Stek purreringer, småløk og hvitløk i smør/olje uten at det blir brent. Legg dette over i en gryte. Stek parika og gulrotskiver noen minutter. Krydre med salt og pepper, ha dette over i gryta.
Sil marinaden bort fra kjøttet og hell den over innholdet i gryta. Brun kjøttet et par minutter og legg det over i gryta. Visp ut av pannen med rødvinen og slå dette over i gryta. Rør inn fløten. kraft og revet ost. La osten smelte helt ned under forsiktig omrøring. La det få syde over svak varme i 15-20 minutter. Smak godt til. Ha ertene i til slutt og la de få et kort oppkok i gryta. Da holder de seg friske og grønne. Server med pasta eller en god potemos til. Og gjerne et godt brød til.

Kjøtt i sherry

500 g oksefilet i tynne strimler
6dl buljong
1/2 dl soyasaus
1/2 dl tørr sherry
10 vårløk eller 200 g purre i ringer
250 g sukkererter
250 g sjaminjonger i skiver, friske
1 boks bambusskudd i skiver

Fres soppen i litt olje i wokpanne, eller i en stekepanne, og ta den opp.
Kok opp buljongen med soya og sherry og la kjøttet trekke til det så vidt skifter farge. Ta det opp. Kok deretter grønnsakene raskt i buljongen, de skal fortsatt være sprø. Legg i kjøttet og soppen. Varm dette raskt opp.
Server med kokt ris eller nudler til.

Kyllingfilet i form

4 kyllingfileter saltes og pepres godt, stekes i smør i stekepanna så den får en fin brunfarge, ha filetene i en smurt ildfast form, ha over 1 skive røkt skinke, og 1 skive med jarlsbergost, bruk den som er ferdig skjært opp.
8 friske grønne asparges has på toppen av kyllingen, skinken og osten

Lag saus av:
4 sjalottenløk hakkes
Smelt 3 ss smør i en kjele, og ha i løken, la den surre seg blank
Tilsett 1/2 fl eplemost, kok inn sammen med løken
Tilsett 2 dll fløte, kok opp
Tilsett salt og pepper etter smak
Ha sausen over kyllingfiletene, og sett formen midt i stekeovnen på 200 gr, stek i ca 20-25 minutter
Slå sausen over fileten under hele steketiden.

Server med ris/poteter/pasta, og kokt brokkoli, eller en salat, eller server det man ønsker til-

Skinke og poteter i form

1 boks skinke, deles i skiver
1 stor løk skjæres i skiver
3 fedd hvitløk hakkes
1 beger baconost
1/3 kremfløte, (ikke bruk matfløte her)
6-8 poteter
Smør en ildfast form godt med smør, legg poteter, løk, hvitløk og skinke lagvis i formen.
Kok opp fløten i en kjele, og ha i baconosten og la den smelte ned, slå dette over i formen, ha så revet gulost over.
Stek midt i ovnen på 220 gr til potetene er møre, pass på underveis at ikke osten på toppen blir brent, ha da  folie over.
Server en grønn frisk salat til

onsdag 1. desember 2010

Nå er det adventstid hos oss

Jeg lager dørkranser hvert år som kommer, lager også til min datter.

Og vi har juleverksted hvor vi baker småkaker, disse kommer jeg til å legge inn litt oppskrifter på etterhvert.

Julekjøttkaker her i huset

Sett stekeovnen på 200 gr
Ta 4 kg farse og lag boller og sett på bakepapirkledde stekebrett
Sett de inn midt i stekeovnen, la kakene stå til de har blitt tørre på utsiden.
Ta de ut og stek i smør i stekepanna.
Når man steker så mye er det lettvint og fryse ned i porsjonposer og ta opp og lage middag med bare å lage saus.

Til jul legger vi kjøttkakene i forma når ribba er nesten ferdig, de varmes bare opp

Lutefisk servert med sennepsaus og ertepure

Beregn 700 g lutefisk pr person
Den saltes 1 time før steking, bruk 1ss salt pr kg, legg skinnsiden ned i langpanna, ikke skyll av saltet før den stekes.Ha på grovkvernet pepper rett før den settes i ovnen. Ikke bruk vann, det blir nok vann av fisken. Ha over folie over langpanna og stek ved 200 gr i ca 30-45 minutter.Stekes til fisken skiver seg.

Server med mandelpoteter eller Ringerikspotet.

Stek bacon i biter og bruk baconfettet ved siden av.

Lag ertepure av 400 g fryste grønne erter, kokes i litt vann med 1 grønnsakbuljong og 1 ss smør
Mos med stavmikser og tilsett 2 ss ricottaost, saften av 1/2 sitron,og smak til med salt/pepper

Lag becamelsaus, (hvit saus)
3 ss smør smeltes og bland inn 3 ss hvetmel, og spe med melk til passe saus
Tilsett 3 ss sennep, 1 ts revet muskatnøtt, salt/pepper etter smak

mandag 29. november 2010

Riskrem med kirsebærsaus

400 g kokt kald grøt, jeg bruker grøtris som jeg koker lenge, ca 50 minutter, og jeg koker på helmelk
1/3 kremfløte piskes stiv
tilsett frøene av en vaniljestang
2 ss sukker piskes med fløten
Tilsett grøt og krem godt og la stå kaldt så vaniljen setter smak.



Kirsebærsaus:
1 pose frosne kirsebær
1 boks søte kirsebær i saus
saften av 1/2 sitron
3 ss sukker
Kok dette godt, men kirsebærene skal ikke koke i stykker
Tilsett så 1 ss maisenamel utrørt i litt kaldt vann, og tilsett sausen, gi deretter et oppkok til passe tykk saus.
Smak til, og tilsett mer sitronsaft hvis man vil ha mer syre

Alternativ søndags stek

800 g ytrefilet av svin
Denne saltes og pepres veldig godt rundt det hele
Stek godt i smør i stekepanna rundt hele, legges i ildfast form, husk hell på smøret som var i stekapannen, dette gir veldig god kraft til sausen.
Stekes så ved 180 gr midt i ovnen i ca 75 minutter, la den hvile ca 10 min når den tas ut, før den skjæres i fine tynne skiver.
Lag saus av kraften som ble i formen, ta gjerne litt vann og sett formen inn igjen i ovnen for at man skal få kokt ut kraften og får med alt.
Tilsett dette i en kjele og gi et oppkok, tilsett ca 2 dl vann, 1 oksefond fra Knorr, 2 ss soyasaus, og gjerne litt worcwstersaus, tilsett så brun maisena og rør rundt, da slipper man mer smør hvis den brukes.
Server med poteter og grønnsaker.

søndag 28. november 2010

Løksuppe

6 løk skjæres i skiver
4 sjalottenløk i skiver
4 hvitløksfedd
80 g smør
3 laubærblad
2 ts tørket timian
1 grønnsak buljong
2 knorr kyllingfond
3 ts dijonsennep
salt/pepper
loff
cheddarost i skiver
Smelt smøret i kjelen og tilsett løken, la stå å syde under lokk i 2 timer sammen med laubærblad
Tilsett så vannet, buljong, fond, sennep, og krydder, gi et oppkok.

Gratiner i ovnen under grillen til osten har smeltet og fått farge.