lørdag 13. november 2010

Mangosaus til is, kake, pannacotta

1 stk mango skjæres løst fra steinen
saft av en appelsin
saft av en sitron
Alt dette blandes sammen og ha i en hurtimikser og kjør dette til en jevn pure
Sukkerlake:
1/2 dl sukker
1/2 dl vann
Kok dette til man får sukkerlake,
Sukkerlaken tilsettes kald i purren.
Rør alt sammen veldig godt, settes kaldt den skal brukes

Min fiskesuppe

750 gr ørret eller laks. kokes på svak varme, ta ut fisken og sil fiske krafta
3 fedd hvitløk, knuses og has i krafta
1 stor løk hakkes og freses i 2 ss olje
1 grønn paprika hakkes og stekes og has i fiskekraften
ca fra 6-10 sopp, deles i 4 og stekes lett i stekepanne
1 stk halv sellerirot, hakkes i små biter
1 stk fennikel i tynne skiver
Tilsett når grønnsakene er kokt 1 nett friske blåskjell, disse er kokt på forhånd eller bruk en stor boks blåskjell i lake, men friske blir best
400 g reker, ferske eller frossene
Tilsett 1 beger med rømme, eller bruk 11/4 l fløte
Tilsett 3 eggeplommer som er vispet lett
1 pakke persille hakkes og has i rett før servering, pluss tilsett fisken som er kokt på forhånd
Tilsett 2 ts gurkemeie, eller 10-20 g safran i suppa.
Server med ferske rundstykker og godt smør
Husk at oppskriftene kan lages mindere og større etter ønske

Fiskeform

600 g fiskefilet, som torsk, sei, ørret, laks, eller den fisken man liker best
Fisken has i en ildfast form som er smurt med smør
Ha i 1 løk i tynne ringer
4 stk gulrøtter, skjæres i tynne skiver
1 purre i tynne skiver
1/2 pose med frisk spinat, som er skyldt godt
Alt dette blandes i formen, slå over 1/4 l fløte med salt/pepper og gjerne en fiskebuljong som er smuldret
Stekes midt i stekeovnen på 200-220 gr til grønnsaker og fiks er gjennomkokt

To forskjellige sauser til reker

PAPRIKASAUS:
2 dl majones
3-4 ss tomatpure
1/2 ts salt
2 ss sitronsaft
1 rød parika
Dette blandes godt og settes kaldt til man skal spise rekene. Så setter smaken seg

PEPPERROTSAUS:
1 1/2 dl rømme
1 1/2 dl majones
ca 2-3 ss revet pepperrot, tilsettes etter hvor sterk smak man vil ha
1 1/2 dl fløte
1 ss sukker
1 bunt persille
salt/pepper etter smak
Pisk fløten til luftig krem, tilsett alt det andre inn i kremen

Sjokoladekake i langpanne

4 egg
2 kopper sukker
4 kopper melk
6 kopper hvetemel
2 ts bakepulver, blandes godt med hvetemelet
4 ts vaniljesukker
300 g smeltet smør eller margarin
2 ss kakao
Bland alt sammen og sett i ovnen på midterste rille ved 180 gr i ca 20-30 minutter
Glasur:
400 g melis
1 ts vaniljesukker
4 ss smeltet smør
litt kaffe, smakes til
1 ss kakao
Alt blandes sammen med mikser,og has på kaka når den har blitt lunken.

Fine rundstykker

Ca 1 kg hvetemel
75 g margarin, smeltes
1 ts salt
50 g fersk eller tørr gjær
2 ts sukker, fersk gjær røres ut i smør/vann/melkeblandingen til fingervarm væske
3 1/2 dl melk
3 1/2 dl vann
Vann og melk blandes i smøret til det blir fingervarmt
Settes til heving i ca 30 minutter, trilles ut til runde eller avlange rundstykk, settes til dekket til etter heving i ca 20-30 minutter, stekes midt i ovnen på 220 grader til de har fått fin farge

Maisstuing!

3 ferske maiskolber kokes raskt, skjær derfor av maiskornene
3 dl fløte has i maisen
Dette kokes ca 10 minutter
Reduseres til halv væskemengde
Tilsett 3 ss smør
salt/pepper smakes til etter smak
Denne serveres til Jerk kylling, veldig godt

Jerk kylling!

4 kyllingfileter deles i store biter
Lag en marinade som kylling skal trekke i 2 timer:
1 hel hvitløk, hakkes fint
1 frisk ingefær, skjæres i store skiver
Div. krydder som timian, allehånde, salt, pepper, chili, vårløk
Lag en "pasta" av dette, knuses for eksempel i en morter
Alt dette blandes med kyllingfiletene og la stå å trekke i minst 2 timer
Stekes etter marineringen i en skikkelig varm panne
Etterstekes i stekeovnen ved 180 gr i ca 10 minutter
Saus:
Lag saus av kraft og smak fra gryta, tilsett 1 flaske ingefærøl
1 frisk kanel
noen limeblader eller limeskall hvis man ikke får tak i tørkede eller friske blader.
Kok og reduser væskeinnholdet
Serveres med maisstuing, salat, og søtpoteter i skiver som råstekes eller en søtpotetmos

torsdag 11. november 2010

Bente's kyllingsuppe m/pesto

4 kyllingfilet skjæres i biter og stekes
1,9 liter kyllingbuljong
2 løk hakkes
3 gullrøtter i biter
1 selleri i biter
2 laubærblad
1 pk frosne brekkbønner, disse deles, og kokes for seg selv før de tilsettes suppa
kok 4 dl med makaroni
salt/pepper
alt blandes i buljongen og kokes opp til kylling og grønnsaker er gjennomkokt

Lag pesto!
1 pk bladpesille
1 pk dill
2 dl olje
50 g revet parmesan
salt/pepper
1 liten potte basilikum
3 ss pinjetjerner
saft av 1 sitron
Alt dette blandes sammen med stavmikser
Skjul alle
alt blandes med en stavmikser
Skjul alle

Tagliatella med kyllingbiter

1 pk taglitella kokes i godt saltet vann
4 kyllingfilter skjæres i biter og stekes i smør eller olje
4 sjalottløk skjæres i ringer og stekes
Bland kylling og løk sammen med 1/4 l fløte i panna og gi et oppkok, smak til med salt/pepper
Bland så inn pasta i sausen så den setter smak, server med cherrytomater og sprøstekt parmaskinke, strø over bladpersikke.Ha  gjerne saft fra 1 lime i, det gir en frisk smak
Ikke glem å ha over grov pepper

PannaCotta

5 dl fløte
100 g sukker
2 1/2 plate gelatin
1 vaniljestang
Legg gelatinen i bløtt i kaldt vann i ca 5 min. Kok opp 1 dl fløte,med sukkeret og en delt vaniljestang, frøene tas ut og has i fløten sammen med den delte stangen, kok i ett minutt. Ta kjelen av plata og tilsett utbløtet gelatin. Rør gelatinen ut og tilsett resten av fløten, ta ut vaniljestangen og hell røren over i fire porsjonsformer, la stå kaldt til neste dag.
Server med marinerte bær, eller friske bær som bringebær, jordbær og blåbær.

Min annanasdessert, (nydelig!)

Fersk ananas skjæres i båter

smelt 3 ss smør og 3 ss sukker i en stekpanne til dette smeltes og blir karamellisert, ha i den ferske ananasen
rist 4 ss kokos i tørr stekepanne til den blir gyllen.
Visp 1/4 l fløte til krem, og bland i så mye vaniljeis man synes en vil ha i, stå litt fremme.
bland i 2 ss mørk rom.
ha  fersken /karamell på en tallerken og ha på "rask is" over
strø over ristet kokos
Dette er en dessert som er rask og veldig god

Kylling Sheeperdpai!

1 pk kyllingkjøttdeig, stekes
1 pose frosne grønne erter
2-3 gulrøtter raspet
litt urter som (persille etc)
2 dl hvitvin
2 ss hvetemel
2 dl hønsebuljong
Alt dette blandes etter at kjøttdeigen er stekt, has i ildfast form
Lag potetmos, ha 1 boks kremost m/hvitløk/urter
melk el fløte has i potetmosen
Ha potetmosen over kjøttdeigblandingen og sett i stekeovnen på midterste rille i stekeovnen v/220 gr til potetmosen har fått farge.
Når dette er ferdig stekt ha over hakket paprika og urter, server med en god grønn salat

onsdag 10. november 2010

Potetbåter

8-10 mandelpoteter eller 6 vanlige poteter, disse skjæres i båter, ha over i ildfast form
Ha i 3-4 ss olivenolje, eller rapsolje
Ha på flaksalt, friske urter eller tørkede urter etter smak
Ha gjerne i hvitløksfedd etter smak
Stekes midt i ovnen ved 230 gr i ca 30-45 min

tirsdag 9. november 2010

Innbakt laks!

ca 500 g laksefilet uten skinn og ben
1 ts salt
1 pk lettstuede spinat
4 plater butterdeig
egg til pensling
stekes ved 210 gr i ca 15-20 minutter
Del fisken i 4 jevnstore stykker. Dryss på salt og pepper.
Tin og avkjøl  spinaten.butterdeigen tines og kjevles hvert flak til dobbel størrelse. Skjær ut 2 stk fiskebiter over 2 flak, smør en stripe spinat på og legg og legg på en fiskeskivene. Smør kantene av butterdeigen med vispet eggeplomme, klem kantene med gaffel,og lag rutemønster. Stek fisken midt i ovnen v/200 gr.
Server en safransaus til denne fisken.
2 eggeplommer
1 ts maisenamel.
1 dl fiskekraft, bruk helst en fiskefond eller en fiskebuljong.
litt safran, som ligger litt bløt før den tilsettes resten.
Sausen lages mens fisken steke, visp sausen med . Visp alt sammen og varm sausen under omrøring til den tykner.Smak til med salt/pepper.
Server fisken med kokte grønnsaker eller en grønn salat til, sammen med kokte poteter

Middagsform med poteter

8-10 poteter
1 stor løk, eller2 små
500 g kjøttdeig
150 fersk sjampinjong stekes i skiver
3 dl vann
1 lite glass tomatpure
2-3 ss basilikum, finhakket
2 1/2 matfløte eller helmelk
ca 1/2 eller 1 ss salt, smak til
1/2 eller 1ts pepper
1-1 1/2 dl revet ost
fres løken i smør. Brun kjøttdeigen,
og ha oversjampinjongen over i en kjele.
Vann ut stekepanne og ha og tilsett salt og pepper, og hakket basilikum
Kok opp og smak godt til. Skrell potetene, legg potetskivene nederst i forma, midt i og et lag øverst,
Stekes på nederste rille i stekeovnen, på nederste rille i ovnen, ved 200 gr til potetene er møre
Server med revet ost over,
Server med en god grønn salat til

Brownies

350 g smeltet mørk sjokolade
375 g smør, gjerne usaltet meierismør, bland sjokolade og smør over svak varme
4 egg
litt vaniljeekstrakt, eller 1 ts vaniljesukker
1 ts salt
350 g sukker
225 g hvetemel
visp sukker og egg til eggedosis, bland alt sammen til slutt
100 g melkesjokolade biter, de små fra pose
100 g hvite sjokoladetopper, sjokoladen blandes i deigen

stekes i langpanne v/180 grader i ca 25 min, kjenn etter med kakenål og kaka er stekt

mandag 8. november 2010

Rakfisk

1-2 rakfisk etter hvor mange man er og spiser, deles i pene biter
1 purre skjæres i ringer
1 rødløk skjæres i ringer
3 kokte egg, hakkes
mandelpoteter, eller ringerikspoteter
rømme
godt smør
lefse og flatbrød
Her har alle sine måter å servere fisk på, men dette er vår måte.
Og etter rakfiskfestivalen i år, var damenes dom fisken fra Røhn og fisken fra Nordaker slo an hos mennene.
Server øl og akevitt, eller som damene drikke champagne, helt nydelig!
Og i år prøvde vi også rakfiskøl fra Wangensteen, den var veldig god.
Og vi kjøper alle rådvarene fra produsenter som er på rakfiskfestivalen.
Nok en vellykket festival med strålende sol og masse masse hyggelige mennesker!

Kyllingfingers med hvitløkmajones

3 kyllingfileter
1 egg
2 dl brødrasp
1 dl reven parmesan
1 ts fingersalt
smør til steking
Skjær kyllingfiletene i strimler. Vend dem i sammenpisket egg og deretter brødrasp blandet med revet parmesan.
Dryss på salt og pepper.
Stek strimlene i middels varm panne med smør ca 5-8 minutter.

Hvitløkmajones!
4 eggeplommer
1 ss hvitvinseddik eller sitronsaft
1 ts sennep
2 hvitkøkfedd
4 dl solsikkeolje
salt/ kvernet pepper
La alle ingrediensene til majonesen bli romtemperert.
Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft, sennep, og presset hvitløk.
Spe forsiktig med oljen under kraftig visping. Smak til med salt og pepper..
Server med en frisk grønn salat til.