lørdag 18. desember 2010

Sursild

Ja da er tomatsild og sursild ferdig til jul i år også:

4 spekesilder legges i melk i ca 1/2 time så de ikke blir så salte
1 dl sukker
2 dl vann
1 dl 7 prosent eddik
1 pose sursildkrydder
saft av 1/2 sitron
1 stor rødløk
2 laubærblad
noen kvister dill
Kok opp vann og sukker, kok opp og rør  til sukkeret er løst opp. Tilsett edikk og avkjøl laken. Del sildefiletene i pene biter. Skjær opp løken i tynne skiver, legg løk, sild, og sursildkrydder lagvis i glasset.Legg i laubærblad og hell over laken. Sett sursilda til modning i minst 3 dager i kjøleskapet.

Tomatsild

4 kryddersild
1 dl soyaolje
1 dl 7 prosent eddik
2 ss vann
1 dl tomatpure
2 dl sukker
1/2 ts knust pepper
1 rødløk
2 laubærblad
1 ss hakket dill
Varm olje i en kjele, rør inn tomatpure, vann, sukker og eddik. Sett blandingen kaldt til avkjøling. Skjær filetene i passe biter og bland dette sammen i tomatsausen med pepper og rødløk. Ha i laubærblad og fin hakket dill.Ha på glass og sett kjølig med tett lokk i minst 2-3 dager før silda spises.
Og pynt glassene når de settes frem til julefrokosten.

Marinert ost

300 g Edamar
1 smaks paprika
Marinade:
3 dl olivenolje
2 dl hvitvinseddikk
2 ss blandet hel pepper
2 ss hakket frisk basilikum
1 ss tørket el frisk timian
3 hvitløksfedd
Skjær osten i sukkerbite terninger- Prikk hver bit med en gaffel slik at marinaden trekkes
 godt inn. Bland marinaden godt sammen. Legg ost  og paprika i tynne strimler lagvis på glass, hell marinaden over til slutt, ta glassene og vend på hode noen ganger så alt blander seg godt. Settes kaldt i et par døgn før man tar det i bruk. Server osten som snacks eller på julefrokostbordet.
Dette er fint å gi bort som julegaver også.

søndag 12. desember 2010

Mozartkuler

400 g Odense marsipan
3 ss cognac
100 g nougat
150 g mørk sjokolade smeltes over vannbad
Hakkede valnøtter og hasselnøtter

Bland cognac inn i marsipanen, skjær nougat i små terninger.
Klem ut marsipanen og legg på nougaten i midten og trill til kuler. Drypp i smeltet sjokolade og så rulles de i hakkede nøtter. Oppbevar i luftett boks eller glass

Minttrøffler

1 dl fløte
2 ss smør
150 g melkesjokolade
6 stk after eight plater
1 1/2 ts espresso pulver
Pynt:
2 ss kakao

Sjokoladen brekkes i mindre biter og has i en bolle, fløten. smør og espresso kokes opp og has over sjokoladen, rør godt. Sett trøffelrøren kaldt i kjøleskapet til den er helt kald og kan trille kuler.


Ta ut og rull kuler som dyppes i kakao. Oppbevares kaldt.