søndag 15. april 2012

Helstekt kalvefilet med rødvinsaus

1 stykke hel filet av kalv
salt/pepper
Krydre fileten med salt og pepper rundt hele, stek i blanding av smør og olje i stekepanna, stek rundt det hele. Sett inn i stekeovnen på 125 grader. Sett et steketemraturmål i fileten og la det vise ca 70 grader, da er den ferdig. La hvile i ca 15 minutter før den skjæres i skiver.

Rødvinsaus:

8 dl rødvin
8 dl kalvefond
2 stk banan sjalottløk
2 kvister timian el 2 ss tørket
1 laubærblad
10 stk sorte pepperkorn
salt
sukker etter smak
smør til steking av løken
Brun løken i smør på høy varme. Tilsett timian, pepper, knust i morter, laubærblad og rødvin. La stå å småkoke på høy varme så det koker inn til 2 dl. Tilsett kalvefond og reduser til 4 dl, smak hele tiden for å kjenne når sausen er godest, det kjenner mann. Smak sausen til med salt og sukker.
Server fileten med ovnspoteter, kokte asparges og rødvinsaus

Sjokolade og kaffemousse

1/2 dl sterk kaffe
100 g 70% mørk sjokolade
1 eggeplomme
3 dl kremfløte
pyntes med sjokolade kaffebønner

Hell den varme kaffen i en liten kasserolle. Bryt sjokoladen i biter og la den smelte i kaffen over svak varme. Når sjokoladen er helt smeltet dra til siden og rør eggeplommen ned. avkjøles litt.
Visp krem av fløten løst. Rør ned sjokoladen i kremen og bland forsiktig. Hell over i pene glass etc. La stå kaldt minst 3 timer i kjøleskapet eller natten over. Pynt med sjokolade.

Fine rundstykker med solsikkefrø

Ca 1 kg hvetemel
75 g smeltet margarin
1 ts salt
50 g gjær
2 ts sukker
2 dl solsikkefrø
3 1/2 dl melk
3 1/2 dl vann

Mel, salt, solsikkefrø og tørr gjær hvis man bruker det, hvis man bruker fersk gjær røres det ut i vann/melkeblandingen. Smøret smuldres inn, bland sukkeret i den lunkne vann/melkeblandingen. Alt blandes godt i en kjøkkenmaskin. Litt løs deig, heves ca 1 time, rull ut til runde rundstykker, etterhev i ca 20-25 min. Pensles med sammenvispet egg.