tirsdag 28. januar 2014

Appelsinmarmelade!

Her er oppskrift på appelsinmarmeladen som jeg la ut bilde av på Facebook!

2,4 kg appelsiner, vask disse veldig godt, hvis man ikke kjøper økologiske da, men de er dyrere
8 dl vann
1 kg rørsukker, da har jeg bruk økologisk, ikke bruk vanlig farin
4 ts sitronsyre
1/2 pk certopulver, kan sløyfes hvis syltetøyet er stivt nok, skal gi dere et tips nedfor om hvordan dere sjekker dette.

Vask appelsinene, skrell de med en potetskreller, det hvite skal ikke være med på skallet, skjær det i tynne små biter. Kok disse med vannet i ca 25 min under lokk.
Skjær bort det hvite og hinner på appelsinene og skjær fileter og del disse igjen i små biter, legg i kjelen og la dette kokes på svak varme i 30 min. under lokk.
Hell i sukkeret i kjelen og la småkoke yttligere 30 min men nå uten lokk. Skum godt av hvis det blir skum. Rør ut sitronsyre ved å ta litt syltetøy i en bolle og rør ut, hell tilbake i kjelen. Nå kan evnt tipset om det er passe tykk marmelade gjøres, Hell 1 ss marmelade på en avkjølt asjett og sett den inn i kjøleskapet for noen minutter. Dra så en skje mitt i massen og om den sporet ikke flyter i sammen igjen er marmeladen ferdig. Om massen går i sammen igjen er den ikke ferdig, kan kokes noen minutter til da, men jeg tilsetter da pektinpulver (certo) og koker opp igjen i ca 1-2 min

Bryteboller!

1/2 l helmelk
150 g meierismør
175 g melis
50 g gjær fersk for søtbakst
1/2 ts kardemomme
750 g hvetemel
Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den blir fingervarm, 37 grader. Rør gjæren ut i væsken. Bland kardemomme og hvetemel i en kjøkkenmaskin og tilsett melkeblandingen. Elt deigen godt og til en smidig deig som er lett å trille ut til boller. Blir 20 stk. Og ingen forheving, trill de ut med en gang. La de heve på et lunt sted i ca 1 time. Stek ved 250 grader i 10 min.


Brytebrød!

50 g gjær
50 g smør
5 dl helmelk
1 ts salt
2 dl vellagret ost, revet
6 dl hvetemel
6 dl sammalt  hvete, fin
Pensle med 1 egg når ferdig hevet.

Smuldre gjæren i bakebollen med 1 ts salt. Smelt smøret og hell i melken, la blandingen bli lunken og hell den over gjæren. Rør ut gjæren med saltet. Ha i revet ost og rør i mel til deigen slipper bollen og blir glatt og smidig. La deigen heve på et lunt sted under plast til dobbel størrelse. ca 45 min1 time. Ha deigen på bakebordet, elt deigen lett og del den i to, Trill "pølser" og del hver i ca 10 biter. Trill til boller og sett dem tett inntil hverandre på
stekebrettet. Hev tildekket på et lunt sted i ca 30 min. Pensle med sammenvispet egg og stek i nedre del av ovnen på 220 grader i ca 15-20 min. Avkjøl brytebrødet på rist.

Chilensk gryte med potetgrateng!

1 svinefilet, ca 600-800 g
1 ss smør
2 ts salt
1/2 ts pepper
4 ts chilipulver
250 g champignon
1 løk
5 dl matfløte
2 dl creame fraiche
1 dl kjøttbuljong, ( vann + terning)
2 dl rødvin
sukkerkulør

Rens svinefileten ren for sener og fett. Skjær i skiver på tykkelse med en finger. Smelt smøret i en stekepanne eller gryte og brun kjøttet på sterk varme. Ha på salt og pepper og dryss på chilipulver.
Tilsett soppen skåret i skiver og hakket løk. Fres under omrøring. Skru ned varmen og tilsett fløten og cream fraiche. Rør godt og tilsett rødvin. Smak til....Tilsett evnt sukkerkulør for å gi gryten en lekker farge . La gryten stå å trekke i ca 20 min ved svak varme. Jo lengre gryten får stå blir smaken bedre. Rør om av og til.
Server med potetgrateng.

Potetgrateng!

ca 15 poteter
1 løk
5 dl fløte
3 hvitløkfedd
2 dl Jarlsbergost
1 ts salt
1/2 ts pepper
Vask og skrell potetene, og skjær dem i tynne skiver. Rens og skjær løken i skiver, like så med hvitløken. Bland alt i en stor ildfast form. Kok opp fløten, dryss over osten på toppen. Stek til potetene er myke ved 210 grader i ca 30-45 min

søndag 26. januar 2014

En hilsen til mine lesere!

Jeg ønsker alle mine følgere en riktig fin søndag og håper noen finner noen oppskrifter som frister.....det vil komme flere oppskrifter etter hvert. Jeg har vært syk og hatt noen operasjoner så derfor har bloggen ligget litt brakk, men lover å komme sterkere tilbake.

Sender dere alle en stor bukett med tulipaner!

Stor klem Bentemor:)