onsdag 13. juli 2011

Mamma's sildesalat

6 kryddersild fileter, skjæres i smale strimler
4-5 tomater
5-6 poteter kokes i skjæres i terninger
2 grønne paprikaer, skjæres i smale strimler
1 issalat som skjæres eller rives opp fint
3 egg kokes i 10 min.
Alt legges pent opp i en salatbolle eller salatfat.
Pynt med eggebåtene.
Server med rømme og majones som røres sammen. Og server med mørkt brød til, gjerne en hjemmelaget svensk limpa

Tante Kirstens solbærsyltetøy

Dette syltetøyet er aldeles nydelig!

1 kg bær
1 liter vann
Dette kokes uten røring i 10 min under lokk.
Rør inn vel 2 kg sukker, og rør til bærene ikke flyter opp. Has på rene varme glass.
Syltetøyet kan virke litt tynt etter koking, men blir stivt når det har stått litt.

Nøttebrød

7 dl melk eller vann, varmes opp
1 pk gjær, bruk gjerne tørrgjær
2 ss sukker
2 ts salt
4 ss solsikkeolje
500 g samalt hvete grov
ca 500 g hvetemel
50 g valnøtter el hasselnøtter.
Alt sammen blandes godt og kjør i kjøkkenmaskin fra 10-15 min.
Nøttene blandes i etter at deigen er eltet.
Stekes ved 240-250 gr i ca 12-15 min.
Trille deigen til boller eller avlange små brød

Pasta med laks og sitronsaus

400 g laksefilet, gjerne salma laks
4 ss smør
2 hvitløkfedd
6 vårløk
1 ss hvetemel
2 dl melk
2-3 ss sitronsaft
1 sitron
3 dl fløte
4 ss bladpersille
400 g pasta, bruk gjerne penne

Skjær fisken i terninger. Varm litt av smøret i en gryte og stek laksen terningene i to omganger over middels varme. Sett fisken til side. Fin hakk hvitløk og vårløk. La det surre på svak varme i ca 2 min.Tilsett hvetemel under omrøring. Spe med melk under stadig omrøring. Kok opp og tilsett sitronsaft, revet skall av en halv sitron og ha i fløten. La sausen småkoke i 5 min. Smak til med salt og pepper. Tilsett fisken og bladpersille og la de småkoke i ca 2 min under forsiktig omrøring.
Kok pastaen "al dente". Bland pastaen i pastasausen. Server med en grønn salat til

tirsdag 12. juli 2011

Kokt blomkål med ostesaus og bacon

1-2 blomkål hoder kokes i saltet vann lett møre, ikke kok blomkålen for mye
1 pk bacon stekes

Lag ostesaus av:

2-3 ss smør, smeltes
2 ss hvetemel, røres i smøret
Spe med melk til en hvit saus
Smak til med salt/pepper
Riv litt muskatplomme i etter smak
Tilsett 2 dl revet jarlsbergost, og la sausen få et oppkok og osten har smeltet

Server blomkålen med stekt bacon, ostesaus og kokte poteter til

Kålpudding

3/4 kålhode
2 ss sirup
1/2 ss eddik
salt/pepper
2 løk, fin hakket
1 dl kokt ris
1 egg
2 dl melk
500 g kjøttdeig
1 ss sirup
salt/pepper
Sett ovnen på 200 gr. Hakk kål i grove biter, brun kålen, litt og litt om gangen til den er myk og har fått gyllen brun farge. Tilsett sirup, eddik, salt og pepper etter smak.
Bland løk, ris, egg, melk og kjøttdeig til en røre. Tilsett også sirup, salt og pepper her etter smak.
Legg halvparten av kålen i bunnen på en ildfast form. Legg kjøddeig blandingen i et lag oppå og legg resten av kålen oppå der igjen.
Sett i ovnen i ca 50-60 min. Kontroller men en kniv at deigen er fast.
Server med kokte poteter og tyttebær til