lørdag 16. oktober 2010

Bente's kyllinggryte

2-4 kyllingfilet
2 ss honning
2 ss smør
Kok kyllingfiletene i vann til filetene er dekket i 30 min ved svak varme.
Smelt smør og honning i en kjele, smør dette over filetene og stek videre i stekeovnen ca 10-15 min v/200 gr

Bønnesalat til kyllingen!

1 pk cherrytomater på stilk
3 vårløk
1 rødløk
Vårløk og rødløk hakkes og stekes lett, og tilsett tomatene
Tilsett 1 boks hvite bønner eller kok bønner selv, men husk da må de ligge i bløtt over natten
Tilsett 3 ss smør og 2 dl hvitvin, kokes sammen til tomatene er møre.

Saus til kyllingen!

1/2 fl rødvin
3 ss balsamicoedikk
Dette kokes inn/reduseres
Rør inn til slutt 3-4 ss kaldt smør.

Bønnesalaten og sauen serveres til kyllingen!

Mie's første smak!

Når det gjelder barnemat bør den første middagen barnet får være som her:

Mie, mormor's solstråle
1 potet, gjerne mandelpotet
litt vann
2 ss usaltet smør
friske urter som timian, basilikum, eller det som man har for hånd.
Kok alt dette sammen til poten er mør, moses enten fint med gaffel, blender eller stavmixer
La barnet smake bare et par skjeer om gangen, når man begynner med potet så er det lik smaken på mors melk, noe barnet vil kjenne igjen. Øk derfor mengden etter hvert, ikke start med mange ting om gangen.
Jeg kommer tilbake med flere oppskrifter som jeg kan dele med dere når det gjelder barnemat.
Spør meg gjerne og jeg svarer dere.

Vaniljepai




250 g hvetemel
150 g smør
75 g sukker
2 eggeplommer
1 pk ferdig vaniljekrem eller hjemmelaget


Alt blandes i foodprosesor uten vaniljekremen, la stå i kjøleskapet ca 1-2 timer,.
Kjevles ut el bare trykkes ut i smurt paiform.
Ha 1 pk vaniljekremen over paideigen, paideigen trenger ikke forstekes.
Stekes ved 180-200gr midt i ovnen i ca 30-40 min.

Strø over melis og server kald, og server gjerne med friske bær eller en bærsaus til.



Chili Con Carne

400g kjøttdeig
1 stor løk
2 fedd hvitløk
1 rød chili uten frø
1 paprika
1-2 bokser hvite bønner i tomat
1 boks hakkede tomater
1 boks røde bønner
1 ss paprika pulver
1-2 ts kummin
3 ss tomatpure
1 terning klar oksebuljong
salt/pepper

Stek kjøttdeigen godt, tilsett salt og pepper etter smak, hakk løk og hvitløk, stek dette lett, hakk chilien og tilsett denne, skjær paprikaen i biter, bland alt sammen i en kjele, tilsett hakkede tomater, og hvite bønner, skyll de røde bønnene godt i kaldt vann før de tilsettes gryta, tilsett de øvrige krydderne og la koke ved svak varme i ca 20-30 min, tilsett litt vann hvis gryta blir for tykk.
Server gjerne med en god salat og godt brød til.

onsdag 13. oktober 2010

Tante Kirsten's boller

4 dl melk
50 g gjær
125 g smør
500 g hvetemel
100 g sukker

Smør smeltes, tilsett melken, la dette bli fingervarmt, tilsett sukkeret og rør til det er oppløst.
Brukes tørrgjær blandes dette godt med hvetemelet før melkeblandingen, fersk gjær løses opp i melken.
Rør alt sammen, deigen skal være løs.
Heves ca 1 time på lunt sted, trill bollene ut og kan da tilsette mer hvetemel, etterheves ca 1/2 time,.
Stek ved 225 gr midt i ovnen

Hvitløkmajones

4 eggeplommer
1 ss hvitvinseddik
1 ts sennep
2-3 fedd hvitløk
4 dl solsikkeolje
salt/pepper

La alle ingrediensene til majonesen bli romtemperert. Visp eggeplommene m/eddik, sennep og presset hvitløk.
Spe forsiktig med oljen under kraftig visping. smak til med salt og pepper.
Smak gjerne tilmed sitron

Vaniljekake

100 g smør
5 dl ferdig vaniljesaus
200 g sukker
1 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
350 g hvetemel
perlesukker
kanel

Stekes i liten langpanne ved 175 gr i ca 30 min

Smelt smør og avkjøl det noe.
Bland smør og vaniljesausen Tilsett alt det tørre sammen og rør alt sammen til en jevn røre. Hell røren i godt smurt langpanne, dryss på perlesukker og kanel, stek kaken midt i ovnen

Blåskjellsuppe

1 stor boks blåskjell eller kok friske blåskjell
1/2 rotselleri
4-5 stilker med stangselleri
2 gulrøtter
2 purre
2-3 ss smør
1-2 ts karri
1 l vann
2 fiskebuljongterninger
2 dl fløte
2 eggeplommer
saft av en halv sitron

Del purren i to og skyll godt.Fres grønnsakene i smør i ca 5 min. Hell på vann, og smuldre buljongen og la suppa små koke i 5 min.
Tilsett blåskjellene ,og karri, tilsett fløte og gi et raskt oppkok, ta kjelen av plata og tilsett eggeplommene som er vispet lett sammen, smak til med sitronsaft.
Server suppa med et persilledryss og godt brød til

Kyllingpanne

4 kyllingfilet
1 ss smør
1 purreløk i skiver
1 squash
2 fedd hvitløk, presses
2 ts karri
1 tsk malt ingefær
2-3 dl hønsebuljong
2 dl cream fraiche
salt/pepper
kokt ris
gulerøtter

Skjær filetene i biter og stek i smør, fres purre og hvitløk i smør i panna, tilsett  filetene og krydder, la dette frese godt sammen.
Hell på buljong og la koke til kyllingen er gjennomstekt i ca 5 min. tilsett cream fraiche. Smak til med pepper og salt.
Server med kokt ris og revne gulrøtter

Fylte paprika

500 g kjøttdeig
1 pose tacokrydder
2 1/2 dl mais
4 røde paprika, deles i to
150 g revet ost
2 dl fløte

Stek kjøttdeigen med tacokrydder, tilsett mais og fløte, la dette koke litt sammen.
Del paprika i to, behold gjerne stilken på, ta ut frøene av paprikaen, fyll med kjøttdeig blandingen, strø over reven ost, og sett inn i stekeovnen og stek ved 225gr midt i ovnen til osten har smeltet og paprikaene har begynt å bli møre.
Server med tortillachips og en god grønn salat til

tirsdag 12. oktober 2010

Sechuanakylling

5 kyllingfileter
olje til steking, gjerne rapsolje
2 paprika, røde
1/2 squash
6 litt store sjampinjonger
2 gulerøtter
1 løk
100 g sukkererter el bønner
1/2 purre
1 dl cashewnøtter
Saus:
2 dl hønsbuljong
1/2 dl soyasaus
2 ss søt soyasaus (ketjap manis)
1 ss revet frisk ingefær
1 fedd hvitløk
1-2 ss sambal oelek ( chili pasta kan også brukes)
1 ss potetmel til jevning, maizena kan også brukes
salt/sukker etter smak
Kylling, grønnsaker skjæres i store biter, varm oljen i en wok panne, eller vanlig panne, stek kyllingen mens det stadig vennes. Tilsett grønnsaker, hell over hønsebuljongen, tilsett soyasaus, ketjap manis, ingefær, hvitløk og sambal oelek.
Jevn til med potetmel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med salt og sukker.
Dryss over nøtter før servering, server med ris eller nudler

Kandiserte blomster og blader

Blomster og blader som er fint å bruke er, kronbladene til roser, fioler, stemorsblomster, mynte og sitronmelissa.

Plukk blad og blomster
Ta bort stilker og den innerste vite delen på rosene
Pisk eggehviter til de begynner og hardne
Pensle blader og blomster og dypp siden i en skål med sukker, plasser de på et bakepapirkledd stekeplate, dekk til med et bakepapir over, og sett de på et luftig varmt stelle, gjerne stekeovnen på den laveste varmen med døra så vidt på gløtt gjerne natta over.
Oppbevares i tett boks med lokk

Sjokoladeblader

Smelt 1 plate kokesjokolade over vannbad
Pensle den smeltede sjokoladen på undersiden av pene roseblader, settes kaldt, så sjokoladen stivner
Ta sjokoladebladene ut av kjøleskapet og ta forsiktig de grønne bladene av
Da får bladene en fin rosestruktur på bladene og veldig dekorativt å pynte kaker med

Pesto

1potte basilikum
3 ss pinjekjerner
3 fedd hvitløk
100 g revet parmesan
2 dl extra virgine olivenolje
1 sitron
salt/pepper

Ha alle ingrediensene i bollen til stavmixeren el i en blender
Og kjør alt sammen til en tykkglatt røre
Pestoen kan oppbevares i kjøleskapet ca 1 mnd ved å stå kaldt

Gulrotkake


200 gr mykt smør
3 1/3 dl brunt sukker
3 egg
2ts kanel
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
300 gr raspet gulerot
74 gr hakkede valnøtter
1 1/2 dl rosiner
Osteglasur:
200 gr Philadelphiaost naturell
2 ss kaldt vann
1 dl melis
2 ts sitronsaft
2 ts finrevet sitronskal av 1 sitron
Stekes i rund form i ovnen som er forvarmet til 175 gr, stekes ca 60 min

Visp smør, sukker og egg godt sammen. Bland i hvetemel, kanel, og bakepulver og vend det vekselvis med gulrøtter, nøtter og rosiner.
Glasur:
Bland osten med vann, melis, sitronskall, og sitronsaft, alt røres godt sammen.
Smør dette på den kalde kaka, pynt gjerne kaka med valnøtter el gulrotskiver

Kyllingform!

1 stor kylling på ca 1,2 kg, bruk gjerne Stangekylling
3 sitroner
50 gr smør
3 ss flytende honning
3 grener rosmarin
2 fedd hvitløk
salt/pepper
800 gr poteter m/tynt skal, eller skrelles, det er en smaksak om man vil ha skallet på
Stekes v/180 gr i ca 50 min-1 time

Del kyllingen, legg i ildfast form sammen m/potetbåter
Press sitronsaft fra 2 sitroner og has i kjele sammen med smøret, honning, rosmarin, og hvitløk, salt og pepper. La trekke i ca 3-5minutter, uten å bli brent. Fordel sausen over kyllingbitene og potetene.
Del siste sitron i båter og legges i den ildfaste formen sammen med det andre.

Server med grønn salat til og gjerne baquetter til.

Italiensk suppe

1 pk bacon stekes i biter
Hakk 3 gulerøtter
Hakk 3-4 stilker stangselleri
1 løk
salt/pepper
Bland i 3-4 ss tomatpure
1 stk laubærblad
2 fedd hvitløk
1 l kyllingkraft
0,5 dl vann
Bland 1 boks hvite el røde cannelonibønner i suppa
400 gr kvernet kyllingkjøttdeig tilsettes revet ost, litt brødrasp
1 egg, 1 ts fenikkelfrø, pluss salt /pepper, alt blandes og formes til små boller,
dette blandes godt sammen før det has i suppa som små boller
1 kopp snarkokte makaroni tilsettes
La stå ¨koke til alt er mørt og gjennomkokt

Server flatbrød el godt brød til

Fru Jakobsens's daimis

6 stk eggeplommer
1,75 dl sukker
Egg og sukker piskes til eggedosis
6 dl fløte piskes til krem
2 doble Daim knuses, bruk gjerne og knus disse med kjevle i pose

Bland eggedosisen og krem forsiktig.
Vend inn  hakket Daim
Kle en form med plastfilm, ha over isblandingen og slå formen hardt i benken et par ganger så det ikke blir luftlommer i isen.
Settes i frysen til neste dag.
La stå fremme ca 15 min før isen skal serveres.

Server med forskjellig fersk frukt for årstiden
Og gjerne en bringebærsaus til

Squash eller gresskar stekt som egen rett eller tilbehør til kjøtt og fisk

1 stk squash eller ikke for stor gresskar skjæres i skiver
Pensle squashen el gresskaret m/olivenolje, laubærblad, bruk gjerne frisk her,
frisk timian, rosmarin, salvie eller det man har for hånden eller i sin urtehage
Stekes på papirkledd plate midt i ovnen på 200 gr til dette blir karamellisert

Sopp i form som tilbehør til kjøtt, vilt eller fisk

Forskjellige sopp som traktekantarell, kantarell, sjampinjong, steinsopp, eller det man får tak i eller etter eget ønske
Soppen deles i biter stekes i valnøttolje
1 stk sjalottløk
1 hel hvitløk
Løken og hvitløken hakkes
Hakk bladpersille
salt/pepper etter eget ønske
Bland alt sammen og ha i en smurt ildfast form, stekes i ovnen på 200 gr i ca 40 min
Serveres varm

mandag 11. oktober 2010

Bente's tomat/pastasalat!

1,5 kg cherrytomater blandes med god olivenolje, salt og pepper has i langpanneform
2 pk bacon legges på ovnsrista over tomatene, stekes ved 200 gr i ca 1 time i ovnen.
Tomatene knuses mens de er varme m/3 fedd hvitløk
Kok 1 pk fullkornpasta
Stek 3 kyllingfileter i biter, saltes og pepres etter eget ønske.
Ha en god skvett m/chilisaus over kyllingfiletene.
Hakk 1 bunt m/vårløk
Hakk basilikum & bladpersille
Skjær 2 avokado i biter, kan sløyfes, disse has i til slutt, ha litt sitronsaft over avokadoene så blir de ikke brune
Gorgonzola eller Norzola hakkes og blandes med alt.
Alt blandes godt og serveres varm

Og server godt brød eller rundstykker til!

Min første rett på ny blogg

Bente's høstgryte med hjemmelaget potetmos:



  • 800gr ytrefilet av okse
  • 3 løk
  • 6 gullerøtter
  • 3 fedd hvitløk
  • 5 dl mørkt øl
  • 2 knorrblokker m/fond
  • 3ts hvitvins eddik
  • 2ts brunt sukker
  • 2 ts revet muskattnøtt
  • 2 hele stjerneanus
  • 2ts salt
  • 2ts pepper
  • 3 laubærblad
  • 200gr champignon i skiver
  • 2ss maisena-mel
  • 3ss hakket persille (bladpersille)
  • 1 pose frossen soppblanding


Fremgangsmåte:
Skjær kjøttet i skiver hvor dere bruner det i smør.
Hakk løken grovt og stekes lett i pannen.
Tilsett løk, hv.løk, øl, fond, gulerøtter, eddik, sukker, muskatt, laubær, stjernaeanis dette skal trekkes med svak varme i 1 time.
Tilsett så soppen og hakk persille som man putter i gryten rett før servering.
Serveres m/potetmos og kokt brokkoli eller rosenkål.

Gå inn på linken http://bentesmatblogg.blogspot.com/2010/10/potetmos-msoltrkede-tomater.html for oppskrift på potetmos.

Karamellsaus til sjokoladekake eller is

5 dl sukker
2 1/2 dl vann
dette kokes i 20 minutter, ikke rør i kjelen
2 1/2 dl fløte has i, røres forsiktig på medium varme i ca 5 minutter
Ha i tilslutt
1 klype cayennepepper
1 klype havsalt

Serveres varm eller kald

Sjokoladekake servert med karamellsaus

200 g kokesjokolade
200 g smør
4 egg
2 dl sukker
2 1/2 dl hvetemel
1 ts bakepulver

Smelt smør/sjokolade på svak varme eller i vannbad, avkjøles
Pisk egg og sukker til eggedosis
Sikt mel og bakepulver forsiktig i sjokoladeblandingen
Ha dette i eggedosisen og bland forsiktig
Ha i godt smurt form eller paiform
Stek i ca 12 min ved 224 gr midt i ovnen
Kaken skal IKKE stivne den skal ha "rå" kjerne

Server med bringebær og vaniljesaus, eller karamellsausen som jeg legger ut på sauser den er nydelig til.

Fisk i form

1 blokk torskfilet fryst, eller 4 skiver med fersk torskefilet
olivenolje i formen
Strø over salt og pepper
God olivenolje over fisken
Håndfull cherrytomater
Frisk basilikum
1 stk mozzarellaost i skiver over fisken og tomatene
Saften av en halv sitron has over

Alt dette has i ildfast form, settes i 220 gr i 15-20 min, er fisken frossen må det stå lengre.
Sett formen midt i ovnen

Server med kokte poteter og en god grønn salat til

Bestemors sitronsaft

2 l vann
2 kg sukker
40 gr sitronsyre
3 økologiske sitroner, eller hvis man ikke får tak i det, må vanlige sitroner skrubbes godt

Vann og sukker kokes opp, del sitronene i skriver, ha sitronene i det kokende vannet. Stå tildekket i kjele til dagen etter. Ta av ca 2 dl av safta fra kjelen og kok opp, bland sitronsyre i dette og rør godt.
Slå dette tilbake i kjelen, ha safta uten sitronskivene på rene flasker og sett kaldt i kjøleskapet.

Myk eplekake

200 gr smør
2 dl sukker
4 egg
revet skal av en økologisk sitron, eller vask sitronen godt hvis ikke økologisk
1 1/2 ts bakepulver
4 dl hvetemel

Eplefylling:
4 syrlige el faste epler
2 ss sukker
1 ts kanel


Sett ovnen på 175 gr, rund form 24 cm.
Rør sukker og smøret hvitt og porøst, fordel at smøret har fått stått fremme så det blir mykt. 
Tilsett et egg om gangen rør godt mellom hvert egg. Tilsett revet sitronskall, tilsett hvetemel og bakepulver og rør godt. Ha i smurt form.
Skrell eplene og del i biter, bland sukker og kanel sammen med eplebitene, dette has oppå kaka, trykk eplebitene litt ned i kaka.
Stek kaka i nedre delen av ovnen i ca 50 min. 
Server med pisket krem, is eller vaniljesaus 


Fransk Sjokoladekake

150 gr meierismør
150 gr kokesjokolade, gjerne 70%
4 egg
2 dl sukker
1 ts vaniljesukker
1/4 ts salt
2 dl hvetemel

Smør og sjokolade smeltes ved svak varme, pisk egg og sukker til eggedosis .
Bland smør, smeltet sjokolade og det tørre sammen i eggedosisen, ha alt i smurt rund form 24 cm.
Stekes i 175 grader midt i ovnen. Stekes ca 25 min, skal være "dissete" inni.

Glasur:
150 gr sjokolade i biter
2 ss smør
Sjokoladen og smøret legges i biter oppå kaken når den tas ut av ovnen, la smelte på kaka, når alt er smeltet, smør forsiktig utover.
lag gjerne kaka dagen før den skal serveres, for da får kaka satt seg.
Server med friske frukter på som jordbær i biter, bringebær og en bringebærsaus og gjerne is.

Vaniljesaus

1 vaniljestang
3 dl helmelk
2 dl fløte
6 eggeplommer
1 1/2 dl sukker

Del vaniljestangen i 2 og skrap ut frøene. Legg frø og vaniljestangen i en kasteroll sammen med melk og fløte. Kok opp. Visp sammen egg og sukker. Sil den varme melke/fløteblandingen, og hell tilbake i kjelen. Ha i eggeblandingen og rør godt, gi alt et oppkok under langsom oppvarming, rør  hele tiden.
Avkjøl sausen før den settes i kjøleskapet.

Deilig til eplekake, bakte epler m/nøtter og rosiner, etc.

Jordskokksuppe

750 gr jordskokker
2 små poteter
1 eple
1 banansjalottenløk, el 1 vanlig løk
1 fedd hvitløk
2 ss smør
1 ts tørket timian eller frisk timian
1 laubærblad
1 liter vann
2 stk hønsebuljong
3 dl fløte
2 ss hvitvinsedikk
1 ts salt
pepper etter smak

Garnering:
Ferske urter som for eksempel kjørvel, dill el bladpersille
Og sprøstekt spekeflesk

Skrell jordskokkene med potetskreller og skjær de i små biter, legges i kaldt vann når de er skrelte så blir de ikke mørke, ha gjerne noen sitronskiver i vannet.Skjær potet og eple i biter, rens løken og hakk den sammen med hvitløken.
Fres jordskokkene, poteten, eple, løk og hvitløk i en gryte sammen med krydderne. Hell på vannet og smuldre buljongen, men porsjons fond fra Knorr kan også brukes. La suppen koke opp, la småkoke på svak varme til rotfruktene er møre. ca 15 min.Tilsett fløten og kok suppen ytterligere ca 5 min. Ta ut laubærblad og kjør suppen glatt med stavmixer el blender. Smak suppen til med vinedikk, salt/pepper. Stek spekeflesk sprøtt, server suppen med friske urter og spekeflesk. Og gjerne et godt brød til.

søndag 10. oktober 2010

Tomatpesto

1 glass soltørkede tomater
2 ss pinjetjerner
2 dl god olivenolje
salt/pepper
sitron el lime, saften av denne
3 fedd hvitløk
100 gr revet parmesan

Alt dette blandes godt sammen i stavmikser, smak til med salt og pepper.
bruk soltørkede tomater av god kvalitet.

Pestoen passer godt til tapas, tilsettning i pastaretter, og evnt smøre på baguetter.....skiver.

Søndags dessert

Mandelkjernepudding:
3 dl kremfløte
5 dl helmelk
1 dl sukker
75 maisstivelse
2 stk egg
75 g skålede hakkede mandler
2-3 dråper mandelessens
Bland fløte og maisstivelse og la det få et oppkok under konstant omrøring. Slå ned varmen og la det stå å småkoke i noen minutter under omrøring. Ta kjelen av plata og rør inn sammenpiskede egg, og mandlene og essensdråpene.
Avkjø desserten og server med bærsaus til



Potetmos m/soltørkede tomater

Kok potetene møre uten salt, hvis ikke blir mosen seig.

  • mos potetene
  • 2dl fløte
  • salt/pepper (smakes til)
  • meierismør
  • 4ss soltørkede tomater (på glass)
  • 4ss revet parmesanost
  • 4ss hakket basilikum
Alt blandes godt i kjelen, gi et oppkok mens man rører hele tiden for at det ikke skal bli svidd.

Hjemmelaget Sylteagurk


Nå er det første dag med smaksprøving. Sønnen min med samboer og mannen min er de som må trå til når jeg skal prøve ut nye ideer og smaker. Glasset med agurkene har stått i 1 1/2 måned.