lørdag 9. april 2011

Diverse oppskrifter på barnemat!

Hei alle mødre. Beklager at jeg ikke har fulgt opp det jeg lovet med hensyn til hjemmelaget barnemat, derfor kommer noen her, dette er det jeg laget til mitt barnebarn Mie og frøs ned i porsjoner:

Grønt supermos:
 4 buketter brokkoli
 1/2 pastinakk
 1 potet
 1 dl grønne frosne erter
 2 ts rapsolje
 Og vann så det nesten dekker grønnsakene.
Skrell og hakk grønnsakene, legg grønnsakene i en kasserollog hell på vannet. Kok med lokk på til poteten har blitt myk, jo mindre biter jo fotere ferdig blir de kokte.
Ha i rapsoljen og miks, eller mos med en gaffel til ønsked konsistens.
Tilsett evnt mer vann hvis pureen blir for stappig.

Indisk kylinggryte:
1 kyllingfilet
1/2 ts gurkemeie
1 ts spiskummen
2 ts rapsolje/olivenolje
2 dl kikerter, husk da å skylle disse godt i kaldt vann flere ganger
1 1/2 dl vann
Skjær/hakk kyllingfileten i små biter og fres den i  olje medkrydderet. Hell over kikertene og vannet. La det koke slik at kikertene kjennes mosete, kjenn med en gaffel. Bruk stavmikser til ønsket konsistens. Blir det for tørt så tilsett mer vann.

Rødt mos:
1 timiankvist
1 dl hakket rød paprika
1 1/2 dl søtpotet
1 1/2 dl hakket gulrot
1 ss rapsolje
2 dl vann
Skrell og hakk grønnsakene. Fres grønnsakene litt lett i rapsoljen, krydre med timian. Hell på vann og kok med lokk. Når grønnsakene er møre bruk stavmikser og mos til passe konsistens.

Bringebær og eplemos:
1 eple
1 dl bringebær
1 dl vann
1 knivsodd kardemomme
Skrell eplet og hakk i biter. Hell alle inngrediensene i en kjele. Kok med lokk til eple har blitt mykt. Bruk stavmikser og miks til dette blir helt glatt og mykt.

Karbonade med tyttebær, erter og poteter:
3 ss karbonade
3 ss tyttebær, her kan frossen brukes, ikke bruk ferdig kjøpt sytety, da det inneholder mye sukker.
1 potet
1 dl grønne frosne erter
2 dl vann
2 ss fløte
2 ts rapsolje
Fres karbonadedeigen i litt av oljen. Skrell og hakk poteten i små biter. Hell alle inngrediensene utenom fløten og la putre med lokk til poteten er myk. Hell på fløten og miks til ønsket konsistens. Tilsett evnt med vann hvis for tykk.

Laks med koriander og ingefær:
1/2 dl ris
2 dl vann
2 buketter brokkoli
60 g laksfilet
1 dl kokosmelk
litt revet limeskall
1/2 ts ingefær, raspet fersk
1/2 ts fersk koriander
Kok risen i vann i 13 min. Hakk brokkolien, del fisken og legg i den halvkokte risen. Ha i krydder, legg i litt revet limeskall og hell på kokosmelk. La dette puttre til risen har blitt helt myk. Mos med stavmikser eller en gaffel.HUSK MAN KAN TILSETTE ALLE DISSE OPPSKRIFTENE FERSKE URTER SOM BASILIKUM, DIL, TIMIAN, SALVIE OG ESTRAGON.
Og barn kan også bruke litt karry og kanel, men ikke for mye så det blir bare smak av karry eller kanel.

LYKKE TIL ALLE SAMMEN.
Barnemat er moro å lage! Og fin måte å lage maten selv så man vet hva ens barn får i seg. Frys i porsjoner og varm i micro, eller rett og slett varm forsiktig i en kjele.

tirsdag 5. april 2011

Lasagne med salat til

500 g karbonade
1 løk
2-3 fedd hvitløk
1 gulrot raspet
2 stilker stangselleri
1 boks hakkede tomater
3 ss tomatpure
salt/pepper
2ts sukker
1/2-1 dl vann
Stek karbonadedeigen godt, ha på salt/pepper, hakk løken og hvitløken og tilsett det i stekepanna, rasp en gulrot, skjær stansellerien i biter og dette tilsettes også i stekepanna, ha i hakkede tomater og vann, ha i tomatpure og sukker. La dette småkoke i ca 20-30 min.

Lag hvit saus:
2-3 ss smør, tilsett 2 ss hvetemel og spe med melk, bruk gjerne lettmelk og rør hele tiden til jevn saus, tilsett salt/pepper, og revet muskatnøtt. Smak til.
Tilsett 200 g revet gul ost og la det smelt ned.

Ta en passe stor ildfast form og smør godt med smør, ha hvit saus i bunnen, så et lag med lasagneplater, så hvit saus og kjøttsaus, fortsett slik til alt er blandet. Avslutt med hvit saus og et lag med revet ost på toppen.
Stekes midt i ovnen på 230 g i ca 30-45 min, kommer an på lasagneplatene.
Når lasagnen tas ut la den få stå å sette seg litt, server med en frisk salat til.
Som jeg serverte her så er det isbergsalat i biter, små kirsebær tomater delt i to, 1 rødløk i skiver, 1 advokado delt i store biter.Dressingen min består av: 2 dl god olivenolje, 1 dl god balsamicoeddik, 5 dråper tabasco, 2 hvitløkfedd, litt salat krydder, saften av en lime, 2-3 ss flytende honning, dette blandes godt og slås over rett før servering.