tirsdag 4. februar 2014

Risotto med sjøkreps og blåskjell!

4 sjøkreps
1 kg blåskjell
4 sjalottløk
1 dl hvitvin
2 ss bladpersille, hakket
50 g smør til sjøkrepsen
3 hvitløkfedd

Risotto:
300 g risottoris
2 ss olivenolje
2 dl tørr hvitvin
2 sjalottløk
ca 7 dl skalldyrkraft
0,5 g safran
2 ss smør
4 ss revet parmesan
2 ss hakket bladpersille
sitronsaft og salt

Ta bort klørne fra sjøkrepsen og knus disse. Varm noen dråper olje i en vid kjele og ha i knuste klør. Svi disse raskt i pannen og dekk med vann. La dette koke i ca 30 min uten lokk. Sil kraften.
Legg blåskjellene i rennende vann og kast de av skjellene som er åpne eller skadde. Fres løken myk i noen dråper olje. Ha i skjellene  og tøm over tørr hvitvin. Legg på lokk og damp skjellene til alle har åpnet seg. Strø over hakket bladpersille.
Bland kraften fra krepsen og skjellene og hold den varm. Fres finhakket løk myk med 2 ss olje i kjelen. Tilsett risen og rør godt rundt til den er blank. Ha i hvitvin og rør til det meste av vinen er fordampet. Tilsett safran og spe litt etter litt med skalldyrkraften.
Rør rundt og etter ca 3o min er rise ferdig kokt med litt tyggemotstand i kjernen. Rør inn smør og revet parmesan. Smak til med salt.
Bland mykt smør med bladpersille og de pressede hvitløkene. Del krepsen med en skarp kniv og legg på små klumper av smøret. Sett krepsene under grillelemente i ovnen til smøret har smeltet. Server krepsene og blåskjell på glovarm safranris


Smuldrepai med epler og mandelflak servert med hjemmelaget vaniljesaus!

4 epler
1 ss sukker
2 ts kanel
100 g mykt meierismør
1dl sukker
1 dl hvetemel
1 dl havregryn
50 g mandelflak

Skrell og fjern kjernehusene og skjær eplene i båter. Legg dem i en smurt paiform og strø 1 ss sukkerog litt kanel over.
Bland mykt smør, sukker, mel og havregryn i en bolle. Smuldre alt sammen til en smulete deig med fingrene, eller bruk kjøkkenmaskin.
Dekk eplene med deigen og strø mandelflak over. Stekes ved 200 grader i ca 20 min. Oversiden skal være gyldenbrun og eplene myke.

Vaniljesaus!
2,5 dl hel melk
2,5 dl fløte
5 eggeplommer
100 g sukker
1 stk vaniljestang
Slitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha i melk, fløte, halvparten av sukkeret, vaniljestangen og vaniljefrø i en kjele og kok opp blandingen. Visp eggeplommene sammen med resten av sukkeret i en bolle. Visp til det meste av sukkeret har løst seg opp.
Hell den varme fløtemelken over egggeplommen mens du visper, men viktig at du har tatt kjelen av plata når dette gjøres. Hell alt tilbake i en kjele og varm blandingen forsiktig opp under stadig omrøring. Blandingen skal tykne noe, men må IKKE koke.
Sil sausen over i en bolle og avkjøl. La gjerne sausen få "modne" i kjøleskapet over natten.

mandag 3. februar 2014

Forrett med rødbeter, laks og løyrom!

500 g skrelte og grovrevne ferske rødbeter
500 g poteter, grovrevne
salt/pepper
rapsolje
400 g gravet laks eller ørret
1 kork lys rom
2 dl creme fraiche
1 knippe dill
1 liten rødløk
1 ss løyrom

Bland sammen revet rødbeter og poteter i en bolle og press ut så mye væske det går. Salt og pepre rikelig.
Varm opp en stekepanne og hell i godt med rapsolje. Ta en neve av de rivne grønnsakene og press sammen, legg i panna og jevn ut med en stekespade. Stek ca 3-4 min, på middels sterk varme. Vend forsiktig og stek ytterligere 3-4 min.
Server kakene tilsammen med laks, rogn, creme fraiche, dill og finhakket rødløk

Svensk kladdkake med dumle og fersk ost!

150 g meierismør
150 g mørk sjokolade 70 %
100 g salte cashewnøtter
3 egg
200 g Tine fersk ost for bakst
3 dl rørsukker, fås i hvertfall på Meny
2 dl hvetemel
100 g dumlebiter, delt i to

Sett ovnen på 175 g. Smør en form 26 cm i diameter.
Smelt smør i en kjele. Del sjokoladen i biter og rør ned i smøret. La det smelte under omrøring. Sett til sides så det avkjøles litt. Hakk nøttene grovt.
Del et egg i eggeplomme og hviten for seg. Rør eggeplommen sammen med fersk osten. Visp i sammen sukkeret med hviten og de resterende eggene. Visp ned sjokoladen. Vend i nøtter, mel, og halve av dumlene.
Hell sjokoladerøra i formen. Ha i ferskosten og rør rundt så det blir et mønster i kaken. Strø over resten av dumlene.
Stek i midterste av ovnen i ca 30 min. Den skal være kladdig i midten. La kaka svalne og server med pisket krem eller vaniljeis.


Høstkylling i fransk vinsaus!

Denne retten er til 6 - 8 personer, litt etter hvor mye hver enkelt spiser, men man kan halvere også!

8 kyllingfileter
4 ss smør
2 ss soyasaus
100 g cherrytomater
1 ts paprikapulver
salt/pepper

Vinsaus:
3 sjalottløk
2 ss smør
1 ss sukker
2 dl hvitvin, eller bruk eplemost
1 kyllingfond
4 dl vann + stekesjy
maisenna til jevning
2 dl kremfløte
2 ss dijonsennep
2 dl revet ost

Stek filetene rundt det hele i en panne i smør. Strø på salt og pepper og legg filetene over i en ildfast form. Skyll ut pannen med vann og gjem sjyen. Pensle filetene med soyasaus og stek kjøttet i ca 10 min ved 175 grader midt i ovnen..
Hakk løk og stek i smør. Tilsett sukker og la løken karamelliseres. Hell over vin, fond, vann og stekesjy, og kok opp. Pisk sammen maisenna, sennep og fløte og rør det i sausen. La dette koke ca 5 min. Smak til med salt og pepper.
Hell sausen over kyllingen og strø revet ost over. Strø over tomater og paprikapulver.
Gratiner kyllingen i ca 15 min før servering ved 220 grader.
Server formen med kokt ris, ovnstekte poteter og gjerne en frisk salat til.