fredag 19. oktober 2012

Fransk Bourguignon

800 g møbrad eller ytrefilet, skjæres i store terninger 150 g sellerirot i terninger 1 stor løk, hakket 3 store gulrøtter 2 ss olivenolje 2 hvitløkfedd, finhakket 1 ss tomatpure 6 dl kjøttfond fra Jakob's eller annen god fond 1 flaske rødvin 3 laubærblad noen kvister fersk timian salt/pepper 2 ss smør 2 pk sjalottløk 4oo g sopp 200 g bacon Fres sellerirot, løk, og gulrøtter i ca 5 minutter i oljen i en stor gryte. Tilsett hvitløk og tomatpure og surr i enda et par minutter. Tilsett fond utrørt i vann, rødvin, timiankvister, (husk å ta ut de store kvistene når bladene er kokt av), laubærblad og la koke i va 10 minutter uten lokk. For tykkere saus tilsett melblanding, eller maisenamel.Smak til med salt og pepper. Brun kjøttet i store biter i litt av smøret, ikke stek alt i en omgang. Tilsett dette i gryta og la det små koke i ca 1,5 - 2 timer. Brun i mellomtiden sopp, sjalottløken og baconet i flere omganger, tilsett gryta og stek ytteligre 15 minutter. Server potetmos til, setter opp oppskriften under her. Potetmos: 1 kg mandelpoteter, jeg bruker det for mosen blir så bra av mandelpoteter, kokes møre, husk ikke salt, da blir potetene seige. 80 g meierismør 1 boks cream fraiche 1/2 dl fløte salt/pepper litt raspet muskat Mos potetene litt grovt, ha i smør, og de andre ingrediensene og kok opp. Dette er skikkelig høstmat som er fint å servere gjester i høstmørket!
Legger ved et høstbord, hadde denne menyen med laksetartar, gryta over og tilslørte bondepiker til dessert når jeg hadde nabofest!

Laksetartar til forrett!

200 g salmalaks 2 ss gressløk 1 ts maldonsalt 2 ss olivenolje, god olje Skjær laksen i små terninger, hakk gressløk, legg dette i en bolle og rør i salt og olje. SALSA: 1 moden avocado 1 moden mango 1 ss olivenolje 1/2 rød chili, ta ut frøene halv potte hakket koriander maldon salt 1/2 sitron saften av den 1/2 vårløk Skjær avocadoen i små biter, like så mangoen og legg i en bolle med olivenoljen, rør inn hakket korianderblader, strø over saltet, og ha i sitronsaften. Soyasaus blandes med saften av en 1/2 lime. Bruk en metallring, de får kjøpt p Kitchen blandt annet, sett ringen på en tallerken, fyll med salsaen nederst i ringen, så lakserøra, bruk en skje og trykk sammen i ringen. Løft forsiktig opp metallringen, pynt dette på tallerkenen med tynne skiver av vårløk og litt småsalat og litt salsa rundt på tallerkenen, pluss ha på litt soya/limesaus runft. Dette er en rask og nydelig forrett!