lørdag 19. februar 2011

Svenske wallenbergere

400 g kyllingkjøttdeig
1 dl fløte
4 eggeplommer
3 ss strøkavring
1-1/2 ts salt
nykvernet pepper
2 ss smør
2 dl sky
2 dl kjøttbuljong, jeg brukte kylling fond
2 dl fløte
2 ss soya saus
2 ss hvetemel utrørt i litt vann, jeg bruker maisenamel
Poteter
1 pose frossne grønne erter
tyttebærsyltetøy
Bland sammen farsen og fløten, bar den 1 dl først, Arbeid inn eggeplommene. Et egg om gangen røres inn. Ha i salt/pepper. Form store biffer. og legg på oljekledd skjærefjel.
Stek biffene på middel varm stekepanne i ca 3 min på hver side til gyllent stekt. Biffene skal bli høye. Sveller litt. Skyll ut pannen med litt vann om gangen, det gir sky. Ha den over i en kjele.
Varm sky, kjøttbuljong, og resten av fløten, og soyasaus til sausen i en kjele. Rør ut hvetemel eller maisenamel  i litt vann. Ha det over i kjelen. La dette putre ca 5 min. salt og peppere. Legg i biffene og og la dette syde i litt av sausen.
Server med kokte poteter, eller potetmos. Kok ertene lett. Og server med tyttebærsyltetøy.

fredag 18. februar 2011

Spinnato

6 friske tomater
God spagetti, gjerne Jacob's
3 hvitløk fedd
olje
noen tørket chiliflak
lite glass kapers
1 neve frisk mynte
1 neve frisk flatpersille
salt/pepper
Revet parmesan
Skjær et kryss i tomatene, ha de et par minutter i kokende vann, ha over i kaldt vann og riv av skinnet av tomatene, del de ta ut stener og saft av tomatene, hakk de opp i biter.

Hakk hvitløken og press den sammen med salt, da blir det mos, stek dette i olje i panna, ha over tomatene, kapers og chiliflak, la det surre litt. Ha til slutt i hakkede urter. Kok spagetti al dente, ha over i gryta sammen med tomatene. Ha revet parmesan over. Server gjerne godt brød til.

torsdag 17. februar 2011

Fiskekaker

700 g skreiloins eller hyse
2-2 1/2 ts salt
pepper
1 1/2 ss potetmel
1-1 1/2 dl iskald helmelk
1/2 rød chili uten frø, finhakkes
Natvige grillkrydder etter smak
3 vårløk finhakkes
1/2 rød paprika finhakkes
Kvern fisken sammen, jeg brukte foodprosessoren, og brukte kniven, for jeg skjærte fisken i biter og tok litt og litt, ha i salt, husk at fisken må være helt kald. Kjør sammen til farse, tilsett det tørre og potemel. Spe med melk, litt og litt. Husk også at den også må være iskald. Bland i chili, paprika og vårløk.
Stekes i smør i ca 2-3 min eller til gjennomstekte. Husk at man ikke kan bruke frossen fisk, den må være fersk. Server med kokte poteter og gulrotsuing. Eller etter eget ønske, kan også serveres som hamburgere.

onsdag 16. februar 2011

Fiskesuppe/Gryte

1 nett med blåskjell, eller 1 kg
300-400 g laks og isgalte, eller torsk, eller annen hvitfisk, men isgalte er så fast og fin og god smak
200 g reker
2 dl hvitvin
2 fedd hvitløk i skiver
2 dl vann
2 sjalottløk i skiver
3 dl fløte
1 boks cream fraiche
3 gulrøtter i tynne staver
1 fennikel i strimler
1/2 purre
1 sitron, saften
salt/pepper
3 ss hakket dill
3 ss hakket estragon

Varm en stor kjele, ha i skjellene som er vasket godt og tatt vekk "sjegg", ha oppi gryta slik at det freser, ha i sjalottløk og hvitløk, vann og vin. La det koke godt opp til skjellene har åpnet seg, og har putret ca 10 min. Sil kraften over i en ny kjele, rens blåskjellene. Kok opp kraften og ha i fløten og cream fraiche, la putre litt. Legg i strimlede grønnsaker, og la suppen/gryten putre videre i et par minutter før man legger i fiskebitene. La disse bare trekke forsiktig til de er ferdige. Smaksett suppen med salt/pepper og sitron, og legg i skjellene til slutt. Ha rensede reker i til aller sist så de ikke blir seige. Ha i urter til slutt rett før servering. Server med godt brød, lag gjerne focciabrødet jeg la ut på bloggen her, det er veldig godt.

tirsdag 15. februar 2011

Biffwok med eggnudler

350-400 g ytrefilet eller entrecote
200 g eggnudler
1 rød søtpaprika
150 g aspargesbønner eller brekkbønner
1 stor løk
5 vårløk
1-2 ts rød chilipasta eller 1 rød chili
3-4 ts ketjap manis
4 ts soyasaus
salt/pepper etter smak
olje til steking
Krydre kjøttet og stek i stekepanna, jeg brukte helt stykke, så det ikke ble helt gjennom stekt, men her kan man gjøre som man vil.Jeg stekte ytrefileten i smør. La ligge å hvile litt før man skjærer kjøttet opp.


Skjær opp grønnsakene. Start å steke løken og paprikaen i en wokpanne, ha i bønnene. Ha vårløken i til slutt, den trenger ikke så lang steking. Bland i chilipasta, ketjap manis, og soyasaus. Kok eggnudlene i godt saltet vann i ca 4-5 min eller følg anvisningen på pakka. Skjær opp kjøttet, la eggnudlene renne godt av i et dørslag. Bland eggnudlene og kjøttet med grønnsakene. Smak evnt woken til med salt og pepper.

søndag 13. februar 2011

Foccaiabrød

500 g hvetemel, (evnt 150 g durumhvete)
50 g tørr gjær
3-4 dl lunkent vann
1/2 dl olivenolje
2 ts salt
1 ts sukker
2 fedd hvitløk
100-150 g grønn oliven uten sten
Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin og tilsett olivenolje og vann.
Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10-15 min, deigen skal være litt klissete, klyp i deigen, hvis den akkurat slipper fingrene er den fin.
Legg bakepapir i en liten langpanne, ha en dråpe olje i panna så sitter papiret bedre på plass. Ha deigen i formen og klapp deigen ut, jeg har litt olje på hendene så sitter ikke noe deig fast og lettere og klappe glatt ut.
Finhakk hvitløk og oliven fint og bland i litt olivenolje, smør dette utover deigen og la deigen heve ca 45 min under et klede.Strø på maldonsalt før steking, stek midt i ovnen ved 175 gr i ca 36-40 min.

Server til supper eller bare med aioli