tirsdag 18. september 2012

Eplekake!

Smuldre 150 g meierismør i 4 dl hvetemel iblandet 3 ss sukker og 1/4 ts bakepulver, kjør dette sammen i foodprosessor eller i kjøkkenmaskin Klem deigen med en gang ut i en paiform, deigen skal ikke hvile. skjær 3-4 epler i båter og legg i paiformen, strø over sukker og kanel, stek ved 200 grader i ca 20 minutter. Ta ut kaka og hell 2 dl fløte iblandet 2 eggeplommer og 1 ts vaniljesukker, alt dette røres sammen før man heller over kaka og sett den inn i ovnen igjen og stek videre i ca 30 minutter. Server med krem eller vaniljeis

Fårikål!

800 g lammekjøtt, eller lammebog i skiver 1 stort kålhode 2 ss salat 5 ss hel pepper 1-2 terninger kjøttbuljongterning 3-4 dl kokende vann Se til at man får flotte stykker av lammekjøtt, eller bruk lammebog som deles opp i passe stykker, jeg bruker litt begge deler. Jeg bruker ikke hvetemel mellom lagene til kål og kjøtt, men det er smak sak. Del kålen i båter og la stilken sitte på, da koker ikke kålen i stykker og det er penere og servere kjøtt og kål på tallerkenen Legg lagvis kjøtt og kål og strø pepper og salt mellom lagene, kok opp vannet og slå dette over. Kok i 2-2/2 time, jeg synes det er best når kålen får en lett brunfarge, men den skal ikke falle sammen, og kok ved svak varme. Server med kokte poteter. Server gjerne en nystekt eplekake til dessert med krem eller is.

Lam ytrefilet med kantarellsaus!

Bruk hel eller halve ytrefileter av lam. Her lagde jeg til bare min mann og meg, så da brukte jeg ca 400 g ytrefilet. 2 kvister rosmarin 4 uskrelte hvitløk fedd smør og nøytral olje til steking Rens fileten for sener hvis det er på kjøttet, ha på salt og pepper på kjøttet og stek i god varm panne i nøytral olje, ha i litt smør og rosmarin og hvitløk, la dette surre i panna og husk slå over skyen fra panna over kjøttet men man fortsetter å steke,kjøttet skal være ca 58 grader da er det rosa inni. La hvile litt før man skjærer i kjøttet, server med kantarellsaus til. Kantarellsaus: 200-250 g kantarell, riv opp soppen fint etter man har renset den, 1 sjalottløk, fin hakket og stek i litt smør til løken er blank, tilsett soppen og la den steke litt, tilsett 50-100 g blåmuggost, smak dere frem her, ikke alle liker for sterk ostsmak. Tilsett litt lammefond, men får man ikke tak i det kan kyllingfond brukes. Tilsett 1/2 boks cream fraiche og ca 0,5 dl fløte, kok opp til sausen er smeltet. Smak til med salt og pepper

Frisk rødbetsalat!

Frisk rødbetsalat! 600 g ferske rødbeter 1 rødløk 2 ss grovhakket mynt 2 ss olivenolje revet skall og saft av en sitron salt/pepper 1/2 dl ristede pistasjenøtter Kok rødbetene myke i lettsaltet vann, skyll de ferdig kokte rødbetene i rennende kaldt vann, bruk evnt hansker så hendene ikke blir så røde, ,og dra av skinnet eller skjær av. Skrell og skjær løken i lunkent vann, skyll så i kaldt og la de ligge i litt isvann i ca 5 min. Del rødbetene i store biter. Skjær løken i tynne ringer, bland løk, mynte, olje og sitron med rødbetene og ha over sitron og olje. Rist pistasjenøttene i en tørr panne og ha over salaten rett før servering. Legg dette på en seng av div salat. Denne salaten smaker veldig godt til alle slags stekt kjøtt, jeg brukte lam ytrefilet til den.

Risotto med kantarell og panchetta

RISOTTO MED KANTARELL OG PANCHETTA! 300 g sopp 2 ss smør 200 g arborioris 3 sjalottløk olje til steking 1 dl eplemost fra Telemark eller annen god eplemost 3 dl kyllingfond 3 ss smør 50 g revet parmesan salt/pepper og friske urter som man liker best, jeg har brukt flatpersile Rens og stek soppen i en tørr panne, stek til væsken har fordampet, ta ut soppen av panna og stek finhakket sjalottløk og fres i olje, (nøytral olje) sammen med risen til alt er blankt. Hell på eplemosten og kok inn, tilsett kyllingfonden som er kokt opp med vann. men tilsett bare litt om gangen, rør jevnlig under hele kokeprosessen. Det tar ca 20-30 minutter. Rør inn smør og parmesan og smak til med salt og pepper og urter. Vend inn den stekte soppen, server med sprøstekt panchetta eller bruk bacon hvis dere ikke får tak i panchetta, men den er BEST!!!! Server med en god flaske italiensk vin.