onsdag 25. september 2013

Kanelboller

2,5 dl kremfløte
6 ss mykt meierismør
6 ss god vaniljesukker
2 egg
1 ss sukker
1 ts salt
500 g hvetemel
4 ss varmt vann
50 g fersk gjær

FYLL:
3 ss smeltet smør
100 g hakkede valnøtter
100 g brunt sukker
4 ts malt kanel

GLASUR:
melis blandet med vann og litt sitronsaft, bland så man får passe konsistent på melisglasuren

Varm opp fløten og ha i smøret slik at det smelter.
Smuldre gjæren opp i bakebollen og rør den ut med saltet da blir det flytende, tilsett vann, vaniljesukker, egg, sukker, og hvetemel, tilsett fløten og smørblandingen. Elt deigen  godt sammen i ca 8 min til deigen slipper bollen. Dekk bollen til med plast og et håndkle og la deigen heve til dobbel størrelse.
Legg deigen på et bakebord med mel og kjevle ut. Pensle deigen  med smeltet smør , dryss på valnøtter, brunt sukker og kanel, rull deigen sammen fra langsiden og skjær ruller med en skarp kniv. Legg kanelbollene på et bakepapirkledd brett og la de stå til heving til dobbel størrelse . Pisk sammen et egg og smør bollene før de skal stekes. Stekes midt i ovnen på 200 gr i ca 15-20 min.
Legg på glasur når de er kalde.

Myk epelekake

250 g mykt smør
4 dl sukker
4 egg
7 dl hvetemel
4 ts bakepulver
2 ts viniljesukker
4 dl kefir melk

FYLL:
2 stk revne epler
2 dl hakkede pistasjenøtter
6 ts malt kardemomme

Rør smør og sukker hvitt, tilsett ett og ett egg om gangen. Bland i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. Rør inn kefiren.
Bland inn revet eple, hakkede pistasjenøtter og kardemomme. Smør en rund form med avtakbar bunn, hell halvparten av røra, fordel halvparten av fyllet over. Hell resten av røra og fordel halvparten av fyllet på toppen.
Stek i ca 40-50 min eller bruk en kakestikke for å se om kaka er gjennomstekt, stek kaka midt i ovnen på 180 gr.
Strø litt melis over som pynt og evnt noen båter med eple.

Kyllingspidd til tapas, koldtbord eller til middag

8 kyllingfileter skjæres i biter
2 ts salt
1 boks mat yoghurt
1 løk, fin hakkes
2 store hvitløkfedd, hakkes
50 g ristede mandler, fin males
finrevet skall og saft av 1 sitron
1/2 ts malt kanel
1/2 ts allehånde
1/2 ts malt muskat
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts kajennepepper
salt/pepper
+ grillspyd, bruker du tre må disse legges i vann i ca 30 min

Del hver kyllingfilet i biter, og legg de i en bolle, dryss over salt og pepper.
Bland sammen yoghurt, løk, hvitløk, mandler, sitronskall, saften av sitronen og alle krydderene. Hell marinaden over kyllingbitene. Pass på at alle bitene er godt dekket, sett kaldt i minst 4 timer eller helst natten over.
Træ på kyllingbitene på trespydene. Stek spydene på rist i stekeovnen ved 225 gr i ca 10-15 min, skajær et lite snitt md skarp kniv for å se om kyllingbitene er stekte, eller grill dem over varm grill i 7-8 min på ver side. Server med en god grønn salt og sitronbåter til.