lørdag 11. desember 2010

Brente mandler

500 g mandler
0,5 dl vann
150 g sukker
1 ss meierismør
Legg mandlene utover en langpanne og rist dem i ovnen på 200 gr i ca 10 min. Rør i mandlene av og til.
Bland vann og sukker i en kjele. Kok opp og la sukkerlaken koke ca 2-3 min. Ha i de ristede mandlene.
Rør hele tiden til sukkeret rundt mandlene "krystalliseres" og mandlene har fått "grått" utseende.
Rør videre til sukkeret smelter igjen og får en jevn pen karamellfarge.
Bruk ikke for sterk varme, da brenner sukkeret og mandlene seg og blir brente. Ha i smøret.
Smør en langpanne med soyaolje. Hell i mandlene og la de avkjøles.

Has på tette glass.Oppbevares på et tørt sted.

torsdag 9. desember 2010

Juleskinke

6-8 kg fersk skinke uten ben
3 ts hel nellik
3 ts allehånde korn
3 ts rosmarin
litt basilikum
10 laubærblad
Stør krydderet og gni godt inn i skinken. Legg skinken i dobbel folie. Pakk folien lett rundt skinken.og legg den i langpannen. Hell vann i langpanna og kok skinken i vannbad i 125 gr og stek til termometeret viser 72 gr. Beregn ca 1 t pr kilo skinke.
Fjern svoren mens skinken er varm.
PANERING:
Visp 1 egg lett med 1/2 ss sukker og 1 ss sennep. Pensle skinken med blandingen. Dryss 2 ss strøkavring over.
Stekes videre ved 225 gr i ca 15 min til den har fått pen farge

Peanøtterkaker

100 g store havregryn
75 g smeltet smør
1 egg
125 g sukker
1 ss hvetemel (litt mer hvis kakene flyter ut)
1 1/2 ts bakepulver
1 stor pose Polly peanøtter
Alt blandes godt og bruk en teskje og sett topper på bakepapirkledde stekeplater.
Stekes ved 180 gr i ca 10 min.

Juleøl

15-20 l vann
2 fl bayerøl
1 1/2 kg sukker
1 fl tomtebrygg
1 ss fersk gjær
Kok vannet opp og sett det til side til temp er gått ned til om lag 35 gr, sett det gjerne ut litt med lokk over.
Rør ut sukkeret i vannet tilsett bayerøl og tomtebrygg. Bland det hele veldig godt sammen.
Ta ut 1 l av væsken og rør gjæren godt ut i den før man heller det hele tilbake i blandingskaret.
Fyll ølet på rene flasker med det samme og sett mørkt og kaldt i 3 uker

Julelimpa til sild

4 dl grov rug
3 dl hvetemel
1 1/2 ts salt
2 ts natron
4 dl helmelk
1 dl lys sirup
3 ss tyttebærsyltetøy
Alt blandes godt og has i 2 stk brødformer, ikke for store
Stekes ved 175 gr i 45 min.
Avkjøles med klede over

Laksecarpaciccio med fennikelsalat

ca 300 g salma laksefilet
salt/pepper
4 ts gressløk hakket
4 ss granateplekjerner
Skjær fileten i tynne skiver og fordel på tallerkner. Krydre med salt og pepperog dryss over hakket gressløk og granateplekjerner.
Fennikelsalat:
1 fennikel i tynne skiver
1 rødløk i tynne skiver
2 appelsiner uten skal i skiver
2 ss sitronsaft
2 ss olivenolje
2 never pyntesalat.
Vend sammen ingrediensene til salaten og legg den på laksen.
Pynt med salat

Urtefylt kalkunfilet med appelsinsjy

ca 800 g kalkunfilet
150 g smør
1 ts hakket gressløk
1 ts hakket persille
1 ts hakket timian
1 ts hakket estragon
salt7nykvernet pepper
smør til steking
Legg kalkunfileten med skinnsiden ned og skjær den gjennom slik at den blir halvparten så tykk. Den skal henge sammen i den ene enden Rør sammen smør og urter og smør halvparten over kjøttet. Dryss på salt og pepper. Rull fileten sammen og surr den jevnt og tett sammen med bomullshyssing. Brun den pent på alle sider i litt smør i en panne.
Stek kalkunfileten videre i stekeovnen ved 120 gr til kjernetemp på ca 58-60 gr i ca 45-60 min.
APPELSINSJY:
1 middels stor løk
smør til steking
2 dl friskpresset appelsinsaft
1/2 rød paprika
urtesmør, resten som er igjen fra fyllet til fileten
salt/pepper
Rens løken og skjær den i tynne skiver, damp løken i smør til den er myk og blank, men ikke brun.
Hell på appelsinsaften og la den koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Skjær paprikaen i tynne strimler som mulig. Rør den i appelsinsjyen.sammen med resten av urtesmøret. Smak sjyen til med salt og pepper.
Server med kokte grønnsaker og poteter etter smak.

onsdag 8. desember 2010

Surkål

1 stort hodekål, skjæres opp på foodprossesor eller skjæres opp tynt for hånd
Kok kålen lagvis med 1 pk karve, salt, og litt sukker pluss meierismør.Dette legges lagvis.
1 dl vann slås på, trenger ikke mer. Eddik has i når kålen er ferdig kokt. La stå litt med eddik før man smaker til med litt mer. Her er smaken veldig forskjellig når det gjelder hvor sur man vil ha den.
Ha gjerne ribbefett i også til julaften, gir veldig god smak.
Jeg pleier å koke en del og legge i porsjonspakker og fryse ned, veldig lettvint å ta opp og varme.

Jeg lar surkålene stå å putre i 2-3 timer. Rør av og til.

Sigarer

1 rull med Odense kransekakedeig
1 plate kokesjokolade

Rull sigarer av kransekakedeigen, settes på bakepapirkledde plater og stekes gyldene ved 175 gr midt i ovnen, avkjøles. Smelt sjokolade over vannbad og dypp stengene i hver ende og la sjokoladen stivne. Oppbevares i tett boks. Dette er lettvinte kaker til en hektisk hverdag, men vil man lage kransekakedeig kan det godt gjøres.

Daimcookies

100 g smør
50 g søtmandel
1 dl brunt sukker
3/4 dl sukker
1 krm salt
2 1/2 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 egg
150 g daimkuler
Rør smøret mykt. Hakk mandlene grovt og rør det i smøret sammen med de andre ingrediensene. Bland godt.
Rull til pølser. La hvile i kjøleskapet ca 15 min. Skjær 1 cm brede skiver og legg den på bakepapirkledde stekeplater.
Bakes midt i ovnen på 200 gr i 8-10 min til kakene er lett brune. Bakes ikke for lenge fordi skal være litt seige i midten.

Berlinekranser

2 hardkokte eggeplommer
2 eggeplommer
125 g sukker
250 g smør
300 g hvetemel
1eggehvite til pensling
perlesukker til pynt
Gni de kokte eggeplommene godt ut og rør dem sammen med de rå eggeplommene. Tilsett sukkeret og pisk til eggedosis. Rør inn romtemperert smør vekselvis med melet. Melmengden må reguleres i forhold til strørrelsen på eggeplommene.
Elt deigen jevn, men ikke arbeid den for mye. La stå å hvile under plastfolie i kjøleskapet ca 1 time. Trill til lillefingertynne pølser, del i ca 12 cm lange biter som formes til små kranser. Legges på bakepapirkledde stekeplater. Pensle hver kake med eggehvite og strø på perlesukker.

Stekes midt i ovnen ved 175 gr i ca 10 min.

Karamellsnitter

200 g smør
2 dl sukker
2 ss vaniljesukker
2 ss lys sirup
2 ts bakepulver
5 dl hvetemel
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett sukker, sirup, bakepulver med hvetemel og vaniljesukker og elt sammen til deig.
Del deigen i fire deler. Trill ut til pølser, som legges på bakepapirkledd stekeplate. Trykk ned deigen til stenger.
Stek stengene i 200 gr midt i ovnen i ca 12-15 min. Skjær kakene straks på skrå i snitter og legg dem til avkjøling på rist.

Biscotti

100 g mykt smør
85 g sukker
2 egg
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
FYLL:
35 g hakkede mandler
60 g hakkede pistasjenøtter
50 g hakket mørk sjokolade
Rør smør og sukker lyst og luftig. Rør eggene godt inn, et om gangen. Tilsett hvetemel, bakepulver og vaniljesukker.Og til slutt rør inn fyllet. Rull til pølser og pakk inn i plastfolie og la stå å hvile ca 1 time kaldt i kjøleskapet. Ha passe pølser på stekebrettet og klapp de lett ned som til tebrød. Stek ved 200 gr i ca 12 min. Ta ut og skjær de litt fra hverandre. stek videre på midterste rille i ca 8 min til kakene er gyllende og tørre. Avkjøl på rist.

søndag 5. desember 2010

Kongekrabberavioli

Pastadeig:
1/2 dl hvetemel
2 dl durumhvete
1 egg + 1 eggeplomme
2 ss olivenolje
2 ss vann
1/2 ts salt
Ha mel, egg, eggeplomme, olje, vann og salt i en foodprocessor og kjør sakte sammen til glatt deig. Ha evnt i mer vann hvis deigen virker for hard. Pakk deigen i plastfolie og la hvile i kjøleskapet i ca 1 time.
Røre:
2 kokte kongekrabbeklør
2 dl kremost med ramsløk, Tine har dette.
Rens krabbeklørne og skjær ut 2 pene av kjøttet som skal ligge på tallerkenen. Resten av kjøttet hakkes og blandes med kremosten. De pene stykkene surres i litt smør i stekepanna til de blir gjennomvarme.
Kjevle pastaen tynt ut. Legg ut små klatter av fyllet på pastadeigen. og pensle med sammenpisket egg rundt fyllet.
Stikk ut runde ravioli med glass. Kok ravioli i lettsaltet vann tilsatt olje i et par minutter.


Server ravioli med kongekrabbe, pynt med ruccola, appelsinfileter og safransmør. safransmør er å smelte meierismør tilsatt litt safran

Kyllingfilet med fennikel og løk

4 kyllingfilet krydres med salt/pepper, knust fennikel og kyllingkrydder
Denne stekes godt og settes så inn i stekeovnen i 200 gr i ca 7-10 minutter

2 store løk skjæres i skiver og stekes i smør
1-2 store fennikel skjæres i skiver
La løk og fennikel stekes i smør i panna, ha over 4 dl tørr hvitvin,
la dette stå å putre litt.
Lag saus av 35 g pinjetjerner stekes i smør i kjele, tilsett 3 ss hvetemel og rør dette sammen med 4 dl kyllingkraft/buljong til passe tykk saus.
Tilsett 2-3 ss worcesterssaus
Ha alt sammen i stekepanna sammen med løk og fennikel og gi et oppkok, tilsett kyllingfileten, her trenger man ikke ha poteter, ris eller pasta til