torsdag 28. oktober 2010

Soppsaus m/blåmuggost

250 g sopp
3 ss smør
1 beger creme fraiche
2 dl matfløte
100 g Norzola eller Royal Blue
1 ss cognac, kan sløyfes
1 ss soyasaus
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 dl vann
friske urter hakkes og has i til slutt

Soppen deles i skiver og brunes i smør, tilsett creme fraiche, fløte, osten, cognac, og soyasaus. Kok opp mens man rører. La sausen trekkes ved svak varme i 15-20 min til den blir tykk og kremaktig.
Rør av og til.
Denne sausen er veldig god til svinefilet!

Marokkansk lammegryte

800 g benfritt lammekjøtt
olje til steking
1 løk
2 fedd hvitløk
2 nellikspiker
1/2 g safran
1/2 chili
1/2 ts gurkemeie
1 hel kanel
6 tørkede aprikoser bløtes i ca 1 time
1/2 ts pepper
salt etter smak
1 pose rosenkål
1 boks tomater
2 dl buljong
11/2 ts sukker
2-3 ts maisenamel

Del kjøttet i terninger og brun i olje. Legg i gryte og stek løk og hvitløk. Bland dette sammen med buljongen og tilsett krydderet, trekkes ca 40 min.
Til slutt tilsettes aprikoser og rosenkål.
Serveres med poteter, gulrøtter, kålrot, og sellerirotmos, bland mosen med melk og smør, tiksett salt og pepper etter smak.

onsdag 27. oktober 2010

Knekkebrød

3 dl grov rug
3 dl havregryn
2 dl sesamfrø
2 dl solsikkefrø
1 ts salt
6 dl vann

Bland alt sammen. La stå å svelle 1/2 time.
Stekes med varmluft i 180 gr i 1 time nederst i ovnen.
Ha røra på 2 bakepapirkledde plater, ikke for tykt, bruk evnt en slikkepott eller pizzahjul og rut opp før platene settes i ovnen.
brekkes fra hverandre når platene tas ut av ovnen, når knekkebrødet er avkjølt på rist, oppbevares de i tett boks. Husk skift brettene hvert 15 min når de står i ovnen, så de blir jevnt stekt.

Sjokolademousse med kardemomme stekte epler

100 gr mørk sjokolade 70%
1 gelatinplate
1 1/2 dl + 1 dl kremfløte
2 ts espresso kaffepulver
3 ss melis
2 små epler
1 ss smør
1 ss sukker
1/2 ts malt kardemomme

Grovhakk sjokoladen, og ha den over i en skål. La gelatinen ligge i bløt i kaldt vann i ca 5 min.
Kok opp 11/2 dl fløte, og rør inn sjokoladen. Klem vannet ut av gelatinen, og løs den opp i den varme sjokoladefløten. Pisk inn kaffepulver og melis. Rør inn resten av den kalde fløten. La moussen stå kjølig til dagen etter i kjøleskap.
Skrell, kjern ut og skiv eplene. Stek dem i smør, sukker og kardemomme. i ca 2 min i en stekepanne. La dem avkjøle litt.
Visp sjokolademoussen luftig med en håndmikser. Fordel epleskivene i pene høye glass. Fyll opp med moussen. Topp med noen epleskiver.

Potetsalat


1,2 kg små poteter
1 boks creme fraiche
2 ss majones
1 ts dijon-sennep
2 ss pepperotkrem
1 ss finhakket timian
1 ss gressløk
salt/pepper

Skyll potetene og kok møre. Tøm av vannet og la de tørrdampe i kjelen.
Rør sammen alle ingrediensene til kremsausen. Når potetene er lunkne, blandes disse godt sammen med sausen.
Strø over friske urter. Og strø litt ruccola over salaten

Wok m/pasta eller nudler

500 gr storfekjøtt
200 gr østersopp, eller den soppen man får tak i
2stk smakspaprika  eller vanlig rød parika
1 spiskål eller kinakål
1/2 dl oystersaus
1/2 dl soyasaus
1/2 dl teriyakisaus

2 pakker nudler eller 500 gr store pastaskjell fra Jakob's

Stek kjøttet for seg selv i stekepanne i to omganger..
Stek grønnsakene i to omganger i en wokpanne eller stekepanne hvis man ikke har wok.
Bland kjøtt og grønnsaker sammen med sausene og rør godt og gi et oppkok.
Bland i nudler eller pasta.
Server straks.

søndag 24. oktober 2010

Sellerisaus

1 stk sellerirot, skjæres i biter
ca 1 liter vann
2 klar kjøttbuljong
Kok dette opp og kok til selleribitene er gjennomkokt.
Smelt 3 ss smør i kjelen
Tilsett 2-3 ss hvetemel, rør sammen, spe med kraften og selleribitene til passe tykk saus.
Visp gjerne inn litt kaldt smør etter at sausen er kokt opp
Smak til med salt og pepper

Kjøttpudding


1 kg farse has i brødform el ildfastform
1 boks skivede sopp
Ha på Natvigskrydder over kjøttpuddingen.
Dytt soppen lett ned i kjøttpuddingen på toppen.

Stekes ved 230 gr midt i ovnen, kjenn etter med kniv for å se om den er stekt.

Server med Sellerisaus!
Denne legger jeg ut under sauser.....

Etter første måltid

Etter at man har prøvd potet og usaltet smør og urter, kan man begynne med litt blandinger, som følger!

1 mandelpotet
1 gulrot el brokkoli
2 ss usaltet smør
vann til å koke dette sammen med
og fortsatt friske urter
og tilsett gjerne også advokado

Dette blandes godt sammen med stavmikser, husk man kan lage porsjoner og fryse ned i små porsjoner i plastbegre.
Og er da lettvint å varme i micro el over svak varme i kjele.
Så prøves dette noen dager/uker så barnet blir vant med disse smakene. Men husk ikke bland for mye sammen.

Tagliatelle al turtufo bianco

1 pk fersk pasta el god pasta fra Italia
kokes i godt saltet vann, al dente, ikke gå fra pastaen når den koker
slå av vannet og server med en gang.
ha på god olivenolje
sort pepper fra pepperkvern
rasp over frisk trøffel, hvit el sort
og en god parmesan som Parmigano Reggiano, lagret min 36 mnd.
og server med en god Italiensk rødvin.

Dette er virkelig luksus, og alle smaker kommer frem, dette smakte jeg en gang i Italia, og er aldeles nydelig, mer trengs ikke.
Dette serverte jeg min mann i går kveld og han ble henrykt!!!!