lørdag 8. oktober 2011

Focaccia med cherrytomater

1 pk tørrgjær
6 dl lunkent vann
2 ss olivenolje
2 ts kokesalt
750 g hvetemel
1 ss tomarpure
1 eske cherrytomater
5 ss olivenolje
1 ss Maldonsalt

Ha gjæren og litt av vannet i en bakebolle til kjøkkenmaskinen. Rør til gjæren er oppløst. Tilsett resten av vannet, olje, salt og mel. Kjør på middels hastighet til en løs og smidig deig, ca 10 min. Tilsett tomatpuren og litt av de 5 ss med olje.
Dekk bollen til, la heve til dobbel størrelse, ca 11/2 time. Sett stekeovnen på 250 g etter en time av hevetiden. Kle en langpanne med bakepapir. Smør olje utover bakepapiret. Hell deigen i langpanna og smør deigen utover med en slikkepott. Smør et nytt bakepapir og legg over deigen, la etterheve i ca 20 min. Fjern papiret på toppen. Dypp fingrene i litt olje og lag groper i deigen, fyll med cherrytomater, dråper av olivenolje og strø over Maldonsalt. Sett langpanna på midterste rille. Skru ned varmen til 225 grader og stek til brødet er gyllent.

Kyllingsalat

3 stk kyllingfilet
250 g penne pasta
1 bundt asparges
1 boks cream fraiche
2 ss olje
saft og skall av en sitron
4-5 blader estragon
1-2 ss vann
salt/pepper
1 eske cherrytomater
Trekk kyllingfiletene i lettsaltet vann i 15-20 min. Kok pasta. Kok asparges. Bland cream fraiche med olje, sitron, estragon og vann. Krydre med salt og pepper. Bland dressingen med pasta, asparges, og oppskjært kylling og tomater.
Server med nybakt brød til

torsdag 6. oktober 2011

Små kjøttboller med tomatsaus til tapas

500 g kjøttdeig
1 løk
1 stort egg
2 ts sitronsaft
1 ts spiskummen
1 ts garam masala
1/2 ts kajennepepper
2 ss finhakket persille
salt/pepper
Varm 1 ss av olivenoljen i en kjele på middelsvarme, tilsett hakket løk og hvitløk og la dtte surre i 5 min under konstant røring til løken er myk, ta kjelen av varmen og avkjøl løken.
Rør løken sammen med kjøttdeigen, egg, sitronsaft, krydderet og persillen. Kna alt godt sammen med hendene. La dette hvile på kjøkkenbenken så alle smakene setter seg før man steker små boller. Stek kakene i stekepanna, og etter stek de i stekeovnen på bakepapir kledd stekeplate ved 200 gr i ca 5-10 min.
Serveres med sterk tomatsaus til.

Tomatsaus:
4 ss olivenolje
3 bokser gode hakkete tomater eller bruk friske tomater
10 fedd hvitløk
150 g sjalottløk
3 røde paprikaer
1 chili, uten frø
salt/pepper
Varm oljen i en kjele, tilsett hakket hvitløk, sjalottløk og hakket paprika. Stek i 10 min til paprikaen er myk, men ikke brun. Rør av og til. Tilsett tomatene og hakket chili, salt og pepper. Kok opp. Skru ned til svak varme og la det små koke uten lokk i 1 time eller til væsken er fordampet og sausen tykner. Mos sausen med en stavmikser.

Humus

2 bokser kikerter
3/4 dl olivenolje
saften av 1 sitron
2 hvitløk fedd
1 ss thanini, (sesamfrøpasta)
salt/pepper
1 rød chili, ta ut frøene
1 ts cummin
3 ss hakket bladpersille
Ha alt sammen i en hurtigmikser og kjør dette til en glatt masse
Når den skal serveres strøs litt paprikapulver over som pynt i skålen

Choritzo og kikertersalat

250 g choritzopølse i skiver
1 løk
400 g kikerter på boks, disse skylles godt under rennende vann
6 grillede paprika, bruk gjerne de på boks
4 ss olivenolje
2 fedd hvitløk, knust
1 ss sherryeddik
salt/pepper
finhakket persille
nybakt foccaia serveres til, denne salaten er veldig god til tapas bordet

Skjær choritzopølsa i skiver eller terninger. Varm oljen i en kjele, tilsett hakket løk og hvitløk, stek dette til løken er blitt myk, ikke brun. Rør inn choritzoen og stek til den er gjennom varm. Ha blandingen i en bolle. Rør inn kikerter og paprika. Paprikaen må skjæres i biter. Tilsett sherryedikk. Smak til med salt og pepper. Dryss over rikelig med persille. Serveres varm eller lun. Og server nybakt brød til

Fransk potetgrateng

1 kg faste poteter skjæres i skiver. Forkok potetskivene i 10 min, slå av vannet og ha dette i en ildfast form som er godt smurt med smør.

Bland sammen:
2 dl fløte
2 dl cream fraiche
2 dl revet ost
salt/pepper
Slå dette over potetskivene
Stek gratengen i ca 30 min ved 220 grder midt i ovnen