onsdag 21. august 2013

Potetsalat!


10 nypoteter vaskes og kokes med skallet på i saltet vann.
200 g brekkbønner, kokes i lettsaltet vann
1 rødløk
1/2 bunt bladpersille
200 g fetaost, kan sløyfes

DRESSING!
1 dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ss dijonsennep
4 ss gressløk, hakket
Poteter  og bønner kokes møre. Kok de hver for seg. Og avkjøl.
Skjær potetene i grove biter,  del bønnene i to og grovhakk gressløk og løken Bland  til dressingen. sammen alle ingrediensene. Ha poteter, bønner, bladpersille, rødløk, og fetaost i biter, Hell over dressingen, og det er bare fint om potetene er lune, for da kommer smakene mer frem. Serveres til grillmat, som egen rett eller til det som måtte ønskes av kjøtt og fisk...


Nektarin syltetøy!

15 små nektariner
ca 1 1/2 kg, ikke overmodne
1/2-1 dl vann
1 l sukker
skallet revet av en sitron pluss saften.
2 ts sitronsyre
1 pk certo syltepulver, følg bruksanvisningen bak på posen her.
Vask frukten, skrell den og fjern stilkene. Skjær frukten i biter
og og legg dem i en vid kjele. Kjernene skal følge med. Hell på så lite vann som mulig, og kok opp. La det koke ca 40 min og rør av og til. Ha i sukker og revet sitronskall og presset saften fra sitronen. La det koke uten lokk i ca 40 min. Rør av og til så det ikke brenner seg i bunnen. Rør ut sitronsyre i litt av syltetøyet og tilsett mot slutten av koketiden. La syltetøyet bli kald på ettervarme på komfyren.. Ta ut stenene, og fyll på  rene glass, og viktig og legge rene glass i stekeovnen på rist og ligge der å bli varme og rene og glasset sprekker ikke...Skru lokkene godt sammen, settes på hue....
Oppbevar kaldt...dette er et nydelig syltetøy på brødskiva el vafler eller som fyll i ulike kaker.



Potetmuffins!

6 egg
2 dl melk
1 løk hakkes fint
2 fedd hvitløk
1 neve hakket kruspersille
6 kokte poteter, ikke for store
5 skiver kokt skinke, skjæres i små biter
1 rød paprika
100 g revet jarlsberg ost
salt/pepper
smør el olje til steking

Disse muffinsene brukes som turmat i sekken, skolemat, bhgmat, eller kan serveres til suppe.

la finhakket løk og hvitløk i små biter småputre i stekeovnen, tilsett potetene oppskåret i små biter, ha i hakket paprika, og hakket persille, ha over salt og pepper. Og la dette surre i 5 min. 
Visp sammen eggene og melken, tilsett potet blandingen, ha i skinken, smak til med salt og pepper.
Stekes i muffinsformer som settes oppi muffins brett, hvis ikke man har dette så bruker man vanlige muffins former.
Stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 30 min, men se godt etter ca 20 min om den er ferdig.
Kan serveres varme el kalde og en grønn salat er godt til.


Barnemat fra 6 mnd og oppover ...følger nå mitt barnebarn Ulrik!

Dette er ULRIK!

Han begynte jeg å lage den første oppskriften som er: De første oppskriftene har jeg ikke bilde dessverre, glemte å ta dette.
Begynn alltid det første middags måltidet med poteter, poteter er det litt sødme i, og husk ikke skift ny middag hver dag, de skal lære seg til å kjenne smaken og bli kjent med smakene. Utrolig viktig!

3 ferske norske poteter, og lages dette på vinters tid så lag av mandelpoteter, de er det mere smak i de potetene. Skjær potetene i små biter så koker de mye fortere.
1 stilk fersk timian, rens den fra stilken,
1 stilk flat persille el vanlig kruspersille eller de urtene du måte ha tilgang på
3 ss usalta smør + litt vann
Viktig å ikke krydre med salt og pepper til disse små. Og urter er det mye smak i.
Når alt er ferdig kokt moses dette med en blender eller stavmikser. Fyll på rene små bokser, dette kan samles av rømmebokser, philadelfia bokser etc, her kan mye brukes. Og VIKTIG mer maten før den fryses, skriv på lokket, jeg bruker å lime på en malertape og skrive, den sitter godt på.

Barnemat med grønnsaker:
3 poteter
2 gulrøtter
1 stilk rosmarin
1/2 neve basilikum
3 ss usalta smør
1 dl vann

Hakk grønnsakene og kok opp og la det såputre til grønnsakene er ferdig kokt, moses med stavmikser el blender. Fyll også disse på små bokser og merk de godt!

Barnemat med grønnsaker:
3 poteter
2 gulrøtter
1 nepe
1 halv boks røde og gule cherrytomater
1 liten bit blomkål
1 liten neve med flatpersille
1 liten neve basilikum
3 ss usaltet smør
1 dl vann
Alt gjøres på samme måte som oppskriftene foran.


Kokt torsk med grønnsaker:

1 stk torsk kokes i litt vann uten salt
1 gulrot hakkes smått
1/4 stk blomkål
2 poteter skjæres i små biter
1 liten bit fersk ingefær som raspes og has sammen med grønnsakene
1 neve kruspersille, hakkes
1 dl vann
3 ss usaltet smør
Alt kokes, og has i blender el stavmikser for å lage pure.
Denne oppskriften gir 4 porsjoner


Bolognes:

200 g karbonade, ikke bruk kjøttdeig, viktig at barna får rene varer
1/2 rød paprika, renses og hakkes
3 flådde ferske tomater som hakkes
1 avocado
1 gulrot hakkes
1 neve basilikum hakkes
1 dl vann
3 ss usaltet smør
Ikke stek karbonaden med kok den sammen med grønnsakene godt.
2 dl kokte makaroni, og når de er ferdig kokte bruk litt av dette vannet  i blenderen
Dette gir 6 porsjoner:

Dette er hva jeg har foreløpig som ppskrift på barnemat, men jeg har oppskrifter inne her fra når jeg lagde til Jenta til mormor MIE! Finnes under barnemat. Og dete er rask å lage, hvis dere ikke vil følge mine oppskrifter slavisk, så bruk fantasien. Men vær forsiktig med kål og løk ennå, og som sagt bruk ferske urter som smaks forsterker!
Lykke til, men barnemat er moro å lage og man vet hva ungene får i seg og varmes i micro eller i kjele, men mulig at litt vann til må tilsettes.

/Bente








Innlegg!

Hei alle mine følgere nå skal jeg gjen opp ta min blogg, jeg har ikke hatt tid nå over lang tid, pga at jeg har drevet kafee i 2,5 år, men nå har jeg lagt ned og kan gjen opp ta min hobby:)

Det vil nå komme litt barnemat etc her nå, for jeg har fått et barnebarn til og da lager jeg opp mat til lille store Ulrik:)
Så da håper jeg at jeg kan glede dere litt med nye oppskrifter fremover.

/Bente