tirsdag 4. februar 2014

Smuldrepai med epler og mandelflak servert med hjemmelaget vaniljesaus!

4 epler
1 ss sukker
2 ts kanel
100 g mykt meierismør
1dl sukker
1 dl hvetemel
1 dl havregryn
50 g mandelflak

Skrell og fjern kjernehusene og skjær eplene i båter. Legg dem i en smurt paiform og strø 1 ss sukkerog litt kanel over.
Bland mykt smør, sukker, mel og havregryn i en bolle. Smuldre alt sammen til en smulete deig med fingrene, eller bruk kjøkkenmaskin.
Dekk eplene med deigen og strø mandelflak over. Stekes ved 200 grader i ca 20 min. Oversiden skal være gyldenbrun og eplene myke.

Vaniljesaus!
2,5 dl hel melk
2,5 dl fløte
5 eggeplommer
100 g sukker
1 stk vaniljestang
Slitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Ha i melk, fløte, halvparten av sukkeret, vaniljestangen og vaniljefrø i en kjele og kok opp blandingen. Visp eggeplommene sammen med resten av sukkeret i en bolle. Visp til det meste av sukkeret har løst seg opp.
Hell den varme fløtemelken over egggeplommen mens du visper, men viktig at du har tatt kjelen av plata når dette gjøres. Hell alt tilbake i en kjele og varm blandingen forsiktig opp under stadig omrøring. Blandingen skal tykne noe, men må IKKE koke.
Sil sausen over i en bolle og avkjøl. La gjerne sausen få "modne" i kjøleskapet over natten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Gi gjerne tilbakemelding på innleggene mine: